Dünya çapında sokaklara dökülen kadınlar "Özgürlük!" dedi

İspanya'dan Filipinler'e, Fransa'ya, Pakistan'a ve ötesine dünyanın her yerinden kadınlar sokaklara döküldü

Meksika'da Kadınlar Günü gösterileri sırasında feminist bayrağı sallayan bir kadın (AP)

Dünyanın dört bir yanında kadınlar Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak ve kadına karşı şiddeti kınamak için sokaklara indi.

Her yıl 8 Mart'ta kutlanan etkinlik, yüzyılı aşkın süredir kadınların başarılarını dile getirmek ve kadın hakları hareketlerini kutlamak için bir şans yaratıyor.

Hardal tarlalarının rengini temsilen güneş sarısı şallara sarınmış yaklaşık 20 bin kadın çiftçi protestolarına desteklerini göstermek için Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi çevresinde bir araya geldi. Kimileri açlık grevi yaparken kimisi de oturma eylemi düzenledi.

GettyImages-1231594802 (1).jpg
Pakistan'ın Karaçi kentinde düzenlenen Dünya Kadınlar Günü mitinginde slogan atan kadınlar (AFP)


Fransa'da Dünya Kadınlar Günü kutlamaları pazar günü, Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan aktivistlerin "Kadın Cinayetlerini Durdurun" yazılı bir pankart açmasıyla başladı. Fransız Adalet Bakanlığı'na göre geçen yıl Fransa'da yaklaşık 90 kadın eşleri tarafından öldürüldü.

Pazartesi günüyse Lyon'da üstsüz iki göstericinin öpüşürken mor sis meşaleleri yaktığı görüldü.

İspanya'da Anayasa Mahkemesi'nin pazartesi günü sendika ve kampanya gruplarının son dakikada Madrid'de eylem düzenleme taleplerini reddetmesi sebebiyle kadınlar Dünya Kadınlar Günü'nü küçük ölçekli protestolar ve bisiklet gezileriyle kutladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

100'ü aşkın eylemci hükümet yasağını görmezden gelerek İspanya başkentinin Puerta del Sol Meydanı'nda sosyal mesafeli bir şekilde toplandı ve "Ataerkil Adalete Son!" diye bağırdı.

Bu arada Myanmar'da ikisi vurularak, üç gösterici öldürüldü. Tatmadaw diye bilinen ordunun şubat ayında iktidarı ele geçirmesi ve diğer parti liderlerinin yanı sıra Asya'nın güneydoğusunda bulunan ülkenin seçilmiş lideri Su Çi'yi gözaltına alıp tutuklamasından bu yana ülke kaos içinde. Ülke çapında askeri yönetime karşı haftalarca süren protestolarda yüzlerce kişi tutuklandı.

GettyImages-1231585841.jpg

Meksika Şehri'nde Dünya Kadınlar Günü arifesinde kadın cinayetlerinde ölenlerin isimleriyle donatılmış metal bir çitin yanında bir kadın (AFP)


Görgü tanıkları hayatını kaybedenlerin protestoya katıldığını ve polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombası attığını söyledi. Ülkenin başka yerlerinde kadınlar, göstericilerin Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için sarongtan yapılmış bayraklar salladığı darbe karşıtı protestolara öncülük etti.

Pakistan'da binlerce kadın, kadınlara daha fazla hak verilmesi için sokağa dökülürken başkent İslamabad'da yaklaşık 500 kişinin slogan atarak dans ettiği görüldü. "Özgürlük!" ve "benim bedenim, benim hakkım" haykırışları duyulabiliyordu.

2021-03-08T100723Z_1755841656_RC2Y6M9N9I4V_RTRMADP_3_INDIA-FARMS-PROTESTS.jpg
Dünya Kadınlar Günü'nde Hindistan'daki kadın çiftçiler çiftlik yasalarını protesto etmek için Haryana-Delhi sınırı yakınlarındaki Bahadurgar'da bir araya geldi (Reuters)


Filipinler'in başkenti Manila'daysa yüzlerce kişi bir araya gelerek bir dizi aktivistin pazar günü öldürülmesi karşısındaki itirazlarını dile getirdi.

Almanya'da Dünya Kadınlar Günü'nün tatil olduğu tek eyalet olan Berlin'de yaklaşık 400 protestocu Brandenburg Kapısı'na indi.

berlin.jpg
Berlin'de sosyal mesafeye uygun gösteri yapan kadınlar (Reuters)


Meksika'da Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için düzenlenen yürüyüşten önce başkentin Ulusal Saray'ını güvende tutmak için dikilen çitler aktivistler tarafından yeniden dekore edildi. Kadınların toplumsal cinsiyetleri sebebiyle öldürülmesi olarak tanımlanan kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden yüzlerce kadının ismi siyah metal parmaklığın üstüne beyazla boyandı.

Meksika'da kadına karşı şiddet oranları yüksek ve hükümet 2020'de en az 939 kadının kadın cinayetlerine kurban gittiğini tahmin ediyor.

Birleşik Krallık'ta pandemi sebebiyle Dünya Kadınlar Günü normalden daha sakin geçti ama bunun yerine müzik performansları, eğlenceli koşu ve yürüyüşler ve bisiklet gezintileriyle kutlandı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU