Huawei’nin Hollandalı telekom devinin kullanıcı verilerine erişebildiği iddia edildi

Hollanda Gizli Servisi, Huawei’nin ülkedeki büyük bir telekom firmasına sızdığını düşünüyor

Fotoğraf: The Independent

Çinli teknoloji devi Huawei’nin, Hollandalı büyük bir telekom firmasının kullanıcı verilerine erişmesini sağlayan “gizli geçidi” olduğu iddia edildi. 

De Volkskrant gazetesinin ismini vermek istemeyen kaynaklara dayandırdığı habere göre, Hollanda Gizli Servisi AIVD, durumun Çin hükümetinin casusluk yapmasına olanak sağlayıp sağlamadığını araştırıyor.
Huawei, haberin kendilerini “şaşırttığını” söylerken, anonim kaynaklardan geldiği için iddialara yanıt vermeyi reddetti. 

De Volksrant daha önce, Huawei’nin iş yaptığı ülkelerde yasalara uyduğunu belirten bir şirket temsilcisinin sözlerini aktarmıştı. Temsilci, Huawei’nin kapılarının, siber güvenliği tehdit etmek isteyenlere kapalı olduğunu söylemişti.

AIVD de benzer şekilde, haberle ilgili yorum yapmayacağını açıkladı. Ancak gizli servis, Nisan ayında Çin’in ve Rusya’nın adını vererek “Hollanda’nın menfaatlerine karşı aktif siber programlar kullanan ülkelere ait şirketlerin donanım ve yazılımlarına bağımlı olmak, Hollanda için iyi değil” demişti. 

Hollanda’nın en büyük 3 telekomünikasyon şirketinden 2’si, KPN ve VodafoneZiggo da haber hakkında yorum yapmayı reddetti. T-Mobile ise herhangi bir AIVD soruşturmasından haberdar olmadığını söyledi.

The Volkskrant’taki haber, söz konusu “gizli geçidni” donanım mı yoksa yazılım mı olduğuna, nasıl çalıştığına ya da fiilen kullanılıp kullanılmadığına dair detaylar içermiyor.

 

 

Haber, ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik gerekçesiyle Huawei’nin önemli ABD teknolojilerini özel izin olmadan satın almasını yasaklamasından bir gün sonra yayımlandı.

5G ağının oluşturulmasında Huawei’ye sınırlı bir rol vermeyi kabul eden İngiliz hükümeti de, Washington’ın yaptırımları ışığında 5G politikasını gözden geçirdiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin Huawei’yle çalışma konusunu tekrar değerlendirip değerlendirmeyeceği sorusuna, Theresa May’in sözcüsü “Bildiğiniz gibi, Huawei ve 5G konusunda doğru politik yaklaşımı bulmaya çalışıyoruz. Bir karar verdiğimizde, Kültür Bakanlığı parlamentoyu bilgilendirecek” dedi.

Bu haftanın başlarında eski bir MI6 şefi, İngiltere’nin 5G ağını oluşturmada Huawei’ye rol vermesinin ulusal güvenliğe dönük, gereksiz bir risk olacağı uyarısında bulundu.

Geçen ay, Başbakan May’in Huawei’nin rolüyle ilgili endişelerini dile getiren bakanları bastırdığı Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının detayları basına sızmıştı. Bu sızıntı, Savunma Bakanı Gavin Williamson’ın görevden alınmasına sebep olmuştu.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU