Erdoğan: Muhtarlık seçimlerinin belediye başkanlığı seçimlerinden ayrılmasında yarar var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul muhtarlarıyla iftar programında konuştu

"Muhtarlık seçimlerinin belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinden ayrılmasında yarar var” diyen Erdoğan 31 Mart seçimlerinde oylar çalındı sözlerini yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

İnceleme ve araştırmamız sırasında 31 Mart seçimlerinde kasıtlı ve sehven yapılmış pek çok yanlışı ortaya çıkardık. Kanuna aykırı her iki işlemin gerçekleştiği toplamda 42 bin oya tekabül eden 123 sandık ortaya çıkarılmıştır. Oyları çaldılar bu kadar basit. 16 bin oy çalındı. Yüksek Seçim Kurulu haklı olarak seçimin yenilenmesi kararını vermiştir. 26 ilçenin her birinde ilçe belediye başkanlığında sonucu değiştirmeyen oylar büyükşehirde seçimin sonucunu tersine çevirebiliyor, mesele bu.

İstanbul'da yaklaşık 62 bin sandık kurulu üyesinden 20 bine yakını kanuna aykırı atanmıştır. 5388'i mühürsüz, 694'ü imzasız, 234'ü tamamen boş, 498'i eksik doldurulmuştu. Bunlar sadece bizim tespit edebildiğimiz usulsüzlüklerdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararını, ülkemizi karalamak, demokrasimizi lekelemek için bir fırsata dönüştürmeye çalışanlara, cevabı hep birlikte 23 Haziran'da, gelin beraber verelim. Yapılan; birçok usulsüzlük tespit edilen seçimin milli iradenin tecelli bulması için yenilenmesidir.

Seçim kanununda mart ayında yapılan bir değişiklikle, sandık kurulu başkanı ve bir üyesinin kamu görevlisi, memur olma şartı getirtilmiştir. Yani işçi veya sözleşmeli farketmez sandık kuruluna başkan olamaz. Ya da ikinci bir üye olamaz. Memur olması şart. Bu sorunu 31 Mart seçimlerinde aradaki farkın sürekli azalması sebebiyle mercek altına alınmasıyla tespit ettik.

Tehdit nereden gelirse kanımızın son damlasına kadar savaşacak, ancak boynumuza tasma taktırmayacağız. Bugün de Türkiye için demokrasiden, hukuk devletinden, sosyal devletten, 82 milyonun tamamını kucaklayan ve Türkiye ortak paydası anlayışından başka bir çözüm yolu görmüyoruz, düşünmüyoruz. Gerekirse bu boyun kopar asla çekilmeye, eğilmeye, itilmeye gelmez.

Muhtarlık seçimlerinin belediye başkanlığı seçimlerinden önce veya sonra yapılması her iki seçimin de daha sağlıklı yürümesini temin edecektir.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde muhtarlık daire başkanlığını ve bilgi sistemini biz kurduk. Bu muhtarlık müessesesine verdiğimiz önemin bir göstergesidir.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU