Araştırma ortaya koydu: Koronavirüs ölümlerinin yüzde 90'ı obezite oranı yüksek ülkelerden

Dünya Sağlık Örgütü raporun hükümetler için bir "uyarı işareti" olduğu uyarısında bulundu

Obez olarak sınıflanan insanların daha çok olduğu ülkelerde Kovid-19 ölümleri de çok yüksek gerçekleşiyor (Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre nüfusun yarısından çoğunun fazla kilolu olduğu ülkelerde koronavirüs ölümleri 10 kat daha yüksek. En kötü ülkeler arasında Birleşik Krallık (BK) da yer alıyor.

Dünya Obezite Federasyonu (WOF) tarafından yapılan analiz, pandemiden en kötü etkilenen ülkeler ile obezitenin önemli bir sorun olduğu yerler arasındaki bağı ortaya koyuyor.

Obezite oranında dünya 4'üncüsü olan BK, dünya genelindeki en yüksek üçüncü Kovid-19 ölüm oranına sahip.

WOF, her 10 Kovid-19 ölümünden 9'unun yüksek obezite oranlarına sahip ülkelerde gerçekleşmesi sebebiyle, bu ülkeler kendi nüfuslarındaki obezite oranını azaltsaydı yüz binlerce ölümün gerçekleşmeyebileceğine inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK hükümeti için çalışan bilim insanlarına göre yaş, Kovid-19 kaynaklı ölüm ve ağır hastalık için en büyük risk faktörünü teşkil ediyor. Ancak obezitenin de hastaların daha ciddi bir enfeksiyon geçirmesi veya ölüm ihtimalini artıran altta yatan rahatsızlıklar arasında olduğu biliniyor.

BK hükümetinin perşembe günü Dünya Obezite Gününe denk gelecek biçimde obeziteyle mücadeleye yönelik yeni çabaları açıkladı.

WOF raporu, 2,5 milyon küresel ölümün 2,2 milyonunun yüksek obezite seviyesine sahip ülkelerde gerçekleştiğini ifade ediyor. Araştırmacılar, obezite seviyesi düşük (nüfusun yüzde 40'ının altı) ülkelerde, Kovid-19 ölüm oranının da düşük (100 binde 10 veya altı) olduğunu belirtiyor.

Çalışma aynı zamanda yüksek Kovid-19 ölüm oranlarına (100 binde 100 ve üzeri) sahip ülkelerin her birinde nüfusun yüzde 50'sinden çoğunun aşırı kilolu olduğunu ortaya koyuyor.
 


Örneğin Vietnam dünyadaki en düşük Kovid-19 ölüm oranına ve en düşük ikinci aşırı kilolu nüfusa sahipken, BK en yüksek üçüncü Kovid-19 ölüm oranına ve en yüksek 4'üncü obezite oranına sahip.

WOF'un üst düzey politika danışmanı, Sidney Üniversitesi misafir profesörü ve raporun yazarı Dr. Tim Lobstein, "Gerçekleşmesi beklenen sıradaki pandeminin aşırı kilolu nüfus olduğunu biliyoruz" diyor.

Japonya ve Güney Kore gibi Kovid-19 ölümlerinin çok düşük olduğu ülkelere bakınca, buralarda yetişkin obezite seviyesinin de çok düşük olduğunu görüyoruz. Bu ülkeler nüfusun kilosunu kontrol etme dahil bir dizi önlem alarak halk sağlığına öncelik verdi ve bunun karşılığını da pandemide aldı.

Hükümetler sağlıklı bir nüfusun ekonomik değerini savsaklayıp göz ardı ederek kendilerini riske attı.

Son 10 yıldır, BM toplantılarında kendilerine hedef tayin etmelerine karşın obeziteyle mücadelede başarısız oldular.

Kovid-19 kilo sorunları nedeniyle şiddetlenen son enfeksiyon oldu ama uyarı işaretleri hep vardı. Geçmişte bunu MERS'te, H1N1'de ve diğer solunum yolu hastalıklarında görmüştük.

WOF başkanı Johanna Ralston da, "Obezitenin temelinde yatan nedenlerin on yıllarca çözülememesi, önlenebilir yüz binlerce ölümün bariz sorumlusudur" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporun hükümetler için obezite sorunlarının çözümüne yönelik bir "uyarı işareti" olduğunu söyledi.

DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Obezite ile Kovid-19 kaynaklı ölüm oranları arasındaki ilişki açık ve ikna edici" dedi.

Halk sağlığına yatırım ve obezitenin temel nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik koordineli uluslararası eylem, ülkelerin pandemi sonrası sağlık sistemlerindeki direnci geliştirmesinin en iyi yollarından biri. Tüm ülkeleri bu anı yakalamaya çağırıyoruz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU