Taşgetiren: Kürt meselesinde MHP’lileşen her siyasi yöneliş, sadece Türkiye’nin bölünme riskini artırır

“İyi Parti, bir iletişim zemininde HDP’ye hem ülke bütünlüğü, hem terör karşıtlığı gibi ortak zemin çağrısı yapabilecek en avantajlı parti konumundadır”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Türkiye’de Kürt meselesine MHP gibi yaklaşmanın soruna çözüm getirmeyeceği gibi ülkenin bölünme riskini arttıracağını söyledi.

Taşgetiren, bugünkü köşe yazısında iktidar kanadının İYİ Parti’yi HDP üzerinden sıkıştırmaya çalıştığını belirtti.

“Kürt meselesinde MHP’lileşen her siyasi yöneliş, sadece Türkiye’nin bölünme riskini artırır” ifadesini kullanan Taşgetiren, şunları yazdı:

 Bunu unutmamak lazım. Hani askerinden siviline herkes “Bu iş sadece silahla çözülmez” diyordu ya… O tespitte akıl vardı. Bunu en iyi Ak Parti bilir. “Gövdesini taşın altına koymuştur.” O dönemde MHP ile boğuşma pahasına devlet aklını yönetmiştir. Şimdilerde MHP diliyle bütünleşiyor gözükmesi akıl alır iş değildir.

Siyasetin merkezine yerleşen yüzde 50 artı 1 ukdesi, herkesi ittifak hesabı, oy hesabı yapmaya sevk etmişse, bu işin gelip HDP ayrışmasında odaklaşması Türkiye için talihsizliktir.

İyi Parti’nin, oyunun kendisi üzerinden oynanmak istendiğini görmemesi mümkün değildir. “İyi Parti HDP ile savaşa soyunsun ve iktidar karşıtı ittifak çatlasın.” HDP ile savaşa soyundurma dolayısıyla karşıt ittifakı çatlatma işinin en çok İyi Parti üzerinden olacağı var sayılmıştır. Bir tür yumuşak karın konusu. Oraya çalışılırsa sonuç alınır hesabı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İyi Parti’nin HDP politikalarına rezervi yok mudur?” diye soran Karar yazarı, şu ifadeleri kullandı:

Olmaz mı? Parti iseniz her parti ile mesafeleriniz vardır. Ama iletişim zeminini korumak da önemlidir. Hele konu, bir tarafı terörle bağlantılı hale gelmiş, uluslararası mahfillerde masalara konu olan, halk psikolojisinin kırılganlaştığı bir konu ise, ona, akıl ve basireti merkeze alarak yaklaşmak gerekiyor.

Tabii ki hala şehitlerin geldiği bir süreçte tüm Türkiye’nin psikolojisini gözetmek de kaçınılmazdır.

Elhasıl son derece hassas bir alanda siyaset icra edilecektir.

Şu anda İyi Parti, bir iletişim zemininde HDP’ye hem ülke bütünlüğü, hem terör karşıtlığı gibi ortak zemin çağrısı yapabilecek en avantajlı parti konumundadır. Uzaktan suçlamak yerine bir iletişim zemini kurup, ortak paydalar oluşturmak… Bunu söylüyorum, bu Türkiye’ye kazandıracaktır. Söylemler planında ateşin üzerine benzin dökerek değil.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU