Savunma Sanayii Başkanı Demir: F-35 programına geri dönelim modunda değiliz

Savunma Sanayi Başkanı Demir, ABD yaptırımlarının çok büyük etkisini görmediklerini belirterek, "F-35 programına geri dönelim modunda değiliz" dedi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD yaptırımlarının çok büyük etkisini görmediklerini belirterek, “Yaptırım tehditleri Türkiye’yi etkilemeyecek” dedi / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD yaptırımlarının çok büyük etkisini görmediklerini belirterek, “Yaptırım tehditleri Türkiye’yi etkilemeyecek” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin F35 programına geri dönme modunda olmadığını söyleyen Demir, NTV haber kanalında katıldığı programda gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtladı.

“ABD yaptırımlarının etkisini görmedik”

ABD’nin uyguladığı yaptırımların doğrudan çok etkisinin görülmediğini söyleyen Demir, “Kısıtlama ve ambargo yaklaşımlarının tarihçesi var. F-35 kararı bir art niyetin Türkiye’yi köşeye sıkıştırması, tırnak içi cezalandırmanın göstergesiydi. Kağıt üzerindeki metinde çok fazla etki görmüyoruz” dedi.

ABD ile yaşanan F-35 gerilimi hakkındaki soruya da yanıt veren İsmail Demir, “Çok net bir hak kaybı var. Bu hak kaybının olmaması için gerek lobi faaliyetleri olsun, gerek hukuki süreç olsun, her adım atılacak. Her merci ve seviye denenecektir. Çıkmaza girilmesi söz konusu olursa, bunun uluslararası alana taşınması söz konusudur. Anlaşmaya aykırı tek taraflı hareket var. Haksızlık sadece bizi etkilemiyor. Projeye ek yük getiriyor, uçak başı maliyetler artıyor. Biz geri dönelim modunda değiliz” dedi.

“Bu sistemin bir tehdit oluşturması diye bir kavram komik”

ABD’nin Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemi konusundaki çağrıları için “Kaç sistem alacağımızla ilgili açıklama yaptık. Ne bu yaptırım tehditleri ne başka yaptırım tehditleri Türkiye’yi etkiler” diyen Demir şöyle devam etti:

“Bu sistemin bir tehdit oluşturması diye bir kavram komik. Teknik endişeleri konuşalım dedik, net cevap alamadık. İkinci sistemle ilgili çalışmalar devam ediyor. İkinci sistemle ilgili doğrudan alım değil, işbirliği modeli olacak. Bunu ikinci sistemde konuşalım diye… Takvimin gidişatı tarafların ne kadar hızlı netice alacağına bağlı”

 

NTV, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU