İdam mahkumu son yemeğini bir evsize bağışladı

Mahkumun af talebi bu hafta başında reddedilmişti

1984'te idam cezasına çarptırılan Don Johnson hayatının yarısını cezasının infazını bekleyerek geçirdikten sonra  16 Mayıs'ta zehirli iğneyle idam edildi / Fotoğraf: The Independent

Bir idam mahkumu son yemeğinin bir evsize verilmesini talep etti. 1984'te idam cezasına çarptırılan Don Johnson hayatının yarısından fazlasını cezasının infazını bekleyerek geçirdikten sonra 16 Mayıs Perşembe günü zehirli iğneyle idam edildi.

Ceza İnfaz Kurumu, mahkumun isteğini reddederek son yemeğiyle ilgili resmi bir talepte bulunmadığı için kendisine Riverbend Yüksek Emniyetli Cezaevi’ndeki diğer mahkumlarla aynı menünün sunulduğunu açıkladı. 

Johnson’ın avukatı Kelley Henry, Johnson’ın bu fikir için 2007’de infaz edilen arkadaşı Philip Workman’dan ilham aldığını söyledi. Philip Workman da kendisine verilecek son yemek yerine yine evsiz bir kişiye vejetaryan pizza götürülmesini talep etmişti.

“Workman’ın son dileği kabul edilmemiş olsa da yurt çapında pek çok bağışçı evsiz barınaklarına pizza yardımında bulundu” diyen Henry açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Johnson payına düşen 20 doların çok sayıda evsizi doyurmaya yetmeyeceğinin farkında. Bu yüzden kendisini destekleyen herkesin birer evsize yemek yardımında bulunmasını rica ediyor.”

68 yaşındaki Johnson, 1984’te eşi Connie Johnson’ı öldürdüğü için idama mahkum edilmişti. 

İnfazın ertelenmesine çabalayan birçok dini lider, Tennessee Valisi Bill Lee’ye, din değiştirdiği ve artık Yedinci Gün Adventist Kilisesi mensubu olduğundan dolayı mahkumu bağışlaması için çağrıda bulundu. Buna rağmen çarşamba günü Lee’nin, Johnson’ın af talebini reddettiği ve infazın perşembe günü gerçekleştirileceği açıklamıştı. 

Lee açıklamasında şunları söylemişti: 

“Don Johnson’ın ceza indirim talebi üzerine hem dinen hem de hukuken detaylı bir değerlendirmede bulundum ve tüm davayı yeniden gözden geçirdim. Tennessee Eyaleti’nin verdiği cezayı onaylıyorum ve müdahil olmayacağım.”

Kasımda, yine Tennessee eyaleti idam mahkumlarından Edmund Zagorski son yemeği için salamura domuz bacağı ve domuz kuyruğu istemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Irmak Göksu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU