Trump, 2018’de 479 milyon dolar kazandığını açıkladı

ABD başkanlarının görev başındayken ticari menfaatlerinden vazgeçmesi teamülü Trump’la birlikte yıkılmıştı

ABD Başkanı Donald Trump tüm baskılara rağmen vergi beyannamesini açıklamayı ise reddediyor / Fotoğraf: AFP

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent

Donald Trump’ın açıkladığı mal beyanı, ABD Başkanı’nın 2018’de en az 479 milyon dolar (yaklaşık 2,9 milyar TL) kazanç elde ettiğini gösteriyor.

Yapılan açıklama, seçim kampanyası gezilerinde ve görevi başındayken ticari menfaatlerinden vazgeçmeyen Trump’ın, ABD başkanlarının bu yönde sürdürdüğü geleneği bozduğu anlamına geliyor.  

Trump, ABD başkanı olarak görevine devam ederken, oğulları Donald Jr. ve Eric, babalarının halen başında olduğu Trump Organization’u idare ediyor.

Hükümet Etik Ofisi’ne bildirdiği mal beyanı belgesini paylaşan Trump, diğer taraftan kişisel vergi beyannamelerini açıklamayı reddederek başka bir başkanlık teamülünü daha çiğniyor.

Belgeleri yayımlamamasında Milli Gelirler Dairesi’nin (IRS) yaptığı denetimlerin rolü olduğunu belirten Trump, bu bilgiyi paylaşması için üst düzey Demokratlardan gelen emirlere karşı geliyordu. 
 


Öte yandan yıllık mal beyanı, Temsilciler Meclisi Yöntemler ve Araçlar Komisyonu Başkanı Richard Neal’in tanıdığı son teslim tarihinin Trump yönetimini zorladığı bir sırada geldi.

Tek taraflı mahkemeye çağırma yetkisi bulunan Neal, Trump’ın 6 yıllık vergi kayıtlarını öğrenmek için IRS Müdürü Charles Rettig ile Hazine Bakanı Steve Mnuchin’e birer celp göndermişti.

Bakan Mnuchin ise çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin, kendilerine yöneltilen talebe riayet etmesinin mümkün olmadığını belirtirken, “İşlerin nasıl yürüdüğünü pekala tahmin edebileceğinizi düşünüyorum. Ancak bir karar vermedik” demişti.  

ABD’de mal beyanları; mal varlığı ve gelirlerle ilgili daha fazla ayrıntı içeren vergi beyannamelerinin aksine, başkanlık görevindeki kişilerin gelirlerini belli aralıklarla bildirmesini sağlıyor ve bu belgeler vergi beyannameleri kadar kapsamlı olmuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU