Trump destekçisi kanal YouTube'da kalabilmek için konuklarını susturmaya başladı

RSBN sunucuları, kendilerinin de sempati duyduğu anlaşılan yorumları bastırarak komplo teorileriyle köstebek yakalamaca oynuyor

Liz Willis, MyPillow CEO'su Mike Lindell'la röportaj yaparken (YouTube/Right Side Broadcasting Network)

YouTube'da kalmak isteyen Trump yanlısı bir kanal kendisini komplo teorilerini ilginç biçimde bastırırken buldu.

Donald Trump'ın mitinglerini canlı yayımlamakla övünen "The Right Side Broadcasting Network" (RSBN) bir zamanlar siyasete dair paranoyak teorileri yaymakta konuklarını bütünüyle serbest bırakmıştı. Şimdiyse YouTube'un yanlış bilgilendirme hususundaki son baskısı üzerine kanal komplo söylevlerini giderek daha fazla yarıda kesiyor.

Yakın zamandaki bir programda RSBN sunucusu Liz Willis, Trump destekçisi MyPillow'un CEO'su Mike Lindell'in koronavirüs aşılarına dair bir komplo söylevine girmesi üzerine, "Aşırı dikkatli olmak zorundayız" dedi.

Bunu yapmaktan nefret ediyorum, seni sevdiğimi bilirsin, ama aşılar hakkında konuşursan YouTube kuralları yüzünden tüm platformumuz kapatılır.

Daily Beast'in yakaladığı bir başka ilginç andaysa, Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı (CPAC) katılımcılarıyla röportaj gerçekleştiren RSBN muhabiri Mike Nificent'e bir kadın soru soruyor.

2020 seçimlerine dair hayali bir teoriyi kasteden kadın, "Uydu kullanarak oyları nasıl değiştirdiklerini biliyor musun?" diyor.

Bunun üzerine Nificent, "Bu konuya giremeyiz" cevabını veriyor.

Yoksa tüm platformumuzu kaybederiz. Kurallara uymak zorundayız.

Büyük ölçüde başkanlık seçimlerinin çalındığına dair komplo teorilerinin teşvik ettiği ABD Kongre Binası isyanından sonra YouTube, yanlış bilgilendirmeye yönelik kurallarını sertleştirdi.

YouTube'un Twitter hesabından 7 Ocak'ta yapılan açıklamada, platformun "üç uyarı" kuralına atıfla, "Dün meydana gelen rahatsız edici hadiseler sebebiyle ve seçimlerin artık tasdik edilmiş olması nedeniyle, bugünden itibaren kurallarımızı ihlal eden gerçek dışı iddialar içeren yeni videolar paylaşan *tüm* kanallar uyarı alacaktır" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Platform ayrıca Kovid-19'a ve aşılarına ilişkin yanlış bilgileri de artan biçimde engelliyor. Hem 2020 seçimlerine hem de Kovid-19'a dair yanlış bilgileri en yüksek sesle yayan kişilerden birinin bizatihi Trump olması ve komplolara yönelik eğilimin tabanına yayılmış bulunması sebebiyle, Trump yanlısı tüm video kanalları kendini ilginç bir pozisyonda buldu.

RSBN açısından söz konusu durum, sunucuların kendilerinin de sempati duyduğu anlaşılan paranoyak yorumları gönülsüzce yarıda kestiği garip bir köstebek yakalama oyununa yol açtı.

Raw Story'nin paylaştığı bir başka örnekte, CPAC'deki bir Trump destekçisi Nificent'e Başkan Biden'ın seçimleri çaldığını bildiğini söylüyor.

Nificent, "Pekala, bazıları çalınmadığını söyleyebilir" diye yanıt veriyor. "Biden'ın başkanlığı adil biçimde kazandığını söyleyebilirler" diyen Nificent, devamında "Göz kırp! Göz kırp!" diyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU