Çin “aşırıcı Uygurlara karşı savaşta” Türkiye'den destek istedi

Reuters: Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Türkiye'nin "terör güçleriyle" mücadelesinde Çin'i desteklediğini söyledi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB’nin yeniden eğitim merkezlerini kapatması yönünde Çin’e baskı yapması için toplanan kalabalığın içinde ağlayan maske takan Uygurlu bir çocuk / Fotoğraf: AFP

Çin, ülkenin batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren “aşırıcılara” karşı savaşında Türkiye’nin yanında olmasını istedi. 

Pekin’in bu açıklaması Ankara’nın Uygur Türklerine yönelik baskıyı azaltması için Çin hükümetine gönderdiği mesajın ardından geldi.

Çin’in 21 milyon nüfuslu Sincan Bölgesi’nde aşırıcılıkla mücadele adı altında inşa ettiği yeniden eğitim merkezleri batı ülkelerinin kınamalarına neden oluyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Vang Yi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile yaptığı toplantı sırasında Çin’in iki ülke ilişkilerine büyük önem verdiğini söyledi.

Vang Yi’nin “Türkiye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyuyor ve Türk tarafının ulusal güvenliği ve istikrarı koruma çabalarını destekliyoruz” dediği belirti.

Türkiye’den destek istedi

“Türk tarafının Çin'in ulusal egemenliği ve güvenliği sağlamadaki ana çıkarlarına saygı göstereceğini umuyoruz” diyen Çinli bakan, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin “Doğu Türkistan” terör örgütüne karşı yürüttüğümüz mücadeleye ve iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri korumaya saygı göstereceğini diliyoruz”

Çin, Sincan’da son yıllarda gerçekleşen saldırılardan Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni sorumlu tutuyor. Ancak birçok uzman ve diplomat grubun varlığı ve tutarlılığı konusunda şüpheli.

 

 

Önal: Türkiye Çin’i desteklemektedir

Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre Bakan Yardımcısı Sedat Önal, toplantı sırasında Türkiye’nin ulusal egemenliğini korumasında ve “terör güçleriyle” mücadelesinde Çin’i desteklediğini, Çin’le stratejik ilişkilerin derinleşmesi gerektiğini ifade etti.

Çin, Sincan Bölgesi’nde “aşırıcılıkla mücadele” gerekçesiyle sayıları bir milyonu bulan Uygur Türkünü bölgede kurulan eğitim kamplarında tutuyor.

Pekin, bu eğitim kamplarının bir tür cezaevi değil, radikal fikirlerden arındırma merkezi olduğunu savunuyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU