Akile Salih: Libya'nın üç bölgesini temsil edecek küçültülmüş teknokrat hükümet istiyoruz

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile Rabat'ta düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, "Libya'nın üç bölgesini temsil edecek küçültülmüş teknokrat hükümetin kurulmasını istiyoruz" dedi

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, perşembe akşamı Trablus’ta düzenlenen basın toplantısında konuşuyor / Fotoğraf: Reuters

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, yaptığı açıklamada, "Libya Temsilciler Meclisi tarafından görevlendirilmek için hazırlık yapan hükümete bir ön muhalefet olmadığını" belirterek, Sirte veya Tobruk'ta hükümete güvenoyunun verileceği oturumun düzenlenmesi ve toplantı yeter sayısının sağlanacağını söyledi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile Rabat'ta düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Salih, "Libya'nın üç bölgesini temsil edecek küçültülmüş teknokrat hükümetin kurulmasını istiyoruz" dedi.

Hükümete güvenoyunun verileceği oturumun yapılması için toplantı yeter sayısının sağlanacağını vurgulayan Salih, ikna edici bir hükümet listesinin Temsilciler Meclisi'ne sunulması halinde Meclis'in de sorumluluğunu üstleneceğini belirtti.

Salih, dün ulaştığı Rabat'ta Fas Dışişleri Bakanı Burita ile görüşmeler gerçekleştirdi. Burita, açıklamasında, Libya Temsilciler Meclisi'nin Libya krizindeki önemli rolü göz önüne alındığında Salih'in Rabat ziyaretinin önem taşıdığını ifade etti.

Burita, Salih ile görüşmesinin, Fas Kralı 6. Muhammed'in Libya halkını temsil eden meşru kurum olan Libya Temsilciler Meclisi'ne ve aynı şekilde Libya'daki tüm meşru kurumlarına olan desteğini yineleme ve diyalog için fırsat oluşturduğunu söyledi.

Libya'da geçiş sürecini yönetmenin ve siyasi sürece açık bir vizyon sunmanın temel unsuru olması dolayısıyla Libya hükümetinin hızlı bir şekilde kurulmasının önemine işaret eden Burita, Fas'ın bu sürecin Libyalılar arasındaki uzlaşı ve uyumun ışığında tamamlanması gerektiğini düşündüğünü, bu sürecin ayrılıkları ve gerilimleri haklı gösterme aşaması olması gerekmediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Dibeybe'nin Rabat ziyareti ertelendi

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin programında dün Rabat ziyareti görünüyordu ancak ziyaret bilinmeyen bir tarihe ertelendi.

Libyalı kaynaklar, Dibeybe'nin Fas ziyaretinin ertelenmesinin, içerideki işlerle uğraşmasından kaynaklandığını belirterek, Fas'ın davetine en yakın fırsatta icabet etmeyi umduğunu aktardılar.

Akile Salih, Libya'nın doğusundaki Kubbe şehrinde yer alan ofisinde önceki akşam Libya'ya sürpriz ziyaret gerçekleştiren Mısır heyetiyle bir araya geldi.

Salih'in ofisinden yapılan açıklamada, görüşmede "Ulusal Birlik Hükümeti'nin kuruluşu için yapılan hazırlıkların" ele alındığı bilgisi paylaşıldı.

Kaynaklar, hükümeti kurmakla görevlendirilen Abdulhamid Dibeybe'nin hükümet kabinesinde görev verdiği isimleri veya sayılarını açıklamamasının, kabinedeki otorite bakanlıklarıyla ilgili yaşanan ve halen çözülmeyen ihtilaflardan kaynaklandığını belirterek, söz konusu ihtilafın kabine listesinin ilan edilmesinin gecikmesine neden olduğunu dile getirdiler.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nde (UMH) İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Fethi Başağa'nın Dibeybe hükümetinde de yerini koruyacağı ifade edilirken, Savunma Bakanlığı'na Libya Ulusal Ordusu'nun (LUO) Libya'nın güneyinden desteklediği bir ismin getirileceği yönünde tahminler yürütülüyor.

Bununla birlikte yerel medya organları ve gözlemciler, güney bölgesinin Meclis Başkanı'nın koltuğunu korumasına yanıt olarak, Maliye ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı kalacağından söz ediyor.

Zira güney bölgesinin temsilciler, Başkanlık Konseyi Başkanı ve hükümet yetkililerinin batı ve doğu bölgelerinden seçilmesine karşılık olarak söz konusu iki bakanlığı istiyorlar.

Dibeybe, önceki akşam Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında, bakanlıklar konusunda ülkenin doğu, güney ve batı bölgeleri arasında "adil bir dağılım" gözettiğine işaret ederek, bakanların seçimi için kendilerine 3 binin üzerinde özgeçmiş ulaştığını, bunlardan 2 bin 300'ünü incelediklerini kaydetti.

Dibeybe, eski rejim yanlıları da dahil olmak üzere "kimseyi dışlamadan tüm bileşenlerin hükümette temsil edilmesini" sağlama taahhüdünde bulundu.

Merhum Başkan Muammer Kaddafi'nin ikinci oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin temsilcileri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile tekrar görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan önceki gün yapılan yazılı açıklamada, Kaddafi'nin temsilcileri ile Bogdanov arasındaki görüşmede, Libya Başkanlık Konseyi'nin yeni yapılanması için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'ndan çıkan sonuçların ve aynı şekilde Libya Meclisi'nin geçiş sürecini yönetecek olan Ulusal Birlik Hükümeti'nin kurulmasına onay vermesiyle ilgili sorunların ele alındığı bildirildi.

Açıklamaya göre taraflar ayrıca anayasa reformu ve gelecek seçimleri masaya yatırdılar.

Diğer taraftan, hava trafiğini izleme konusunda uzmanlaşan "Flight Radar24" internet sitesi ile yerel medya organları dün Türkiye'ye ait 3 kargo uçağının Libya'nın batısındaki Misrata kentinde UMH güçlerine ait Vatiyye Üssü ile Havacılık Fakültesi'ne indiğini bildirdi.

Bu hamle, Dibeybe'nin, Faiz es-Serrac döneminde Türkiye ile imzalanan Deniz Yetki Alanı Sınırlandırma Mutabakatı'nın iptal edilmeyeceğini, önemli olması dolayısıyla mutabakat doğrultusunda çalışmaya devam edeceklerini ve Türkiye ile ilişkilerin iyi niyet çerçevesinde ayrıcalıklı olacağını açıklamasından kısa bir süre sonra geldi.

Söz sevkiyat, Dibeybe başkanlığında yeni yürütme otoritesinin kurulmasının ardından UMH güçlerinin teslim aldığı ilk askeri sevkiyat olma özelliğine sahip. Görünüşe göre, Türkiye'nin UMH güçlerini silahlandırmak için kurduğu hava koridoru yeniden aktifleştirildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU