Irak'ın Nasıriye kentindeki gösterilerin 5 günlük bilançosu: 7 ölü ve yüzlerce yaralı

Milletvekilleri ve göstericiler yaklaşık 5 gündür devam eden protestolarda Başbakan Mustafa el-Kazimi'den Zikar Valisi Nazım el-Vaili'yi görevden almasını talep ediyor

Irak'ın Nasıriye kentindeki gösterilerden geçtiğimiz günlere ait bir görüntü / Fotoğraf: AFP

Irak'ın güneyindeki Zikar vilayetinin kent merkezi Nasıriye'de dün göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Nasıriye'deki sağlık kaynaklarına göre, dünkü çatışmalarda en az 3 kişi hayatını kaybederken, güvenlik güçleri ve göstericilerden 100'den fazla kişi yaralandı.

Bu tehlikeli gelişme, İçişleri Bakanı Osman el-Ganimi'nin başkanlığındaki hükümet heyetinin aylardır öfkenin hâkim olduğu kentte durumu sakinleştirmek için düzenlediği ziyaretten bir gün sonra geldi.

Milletvekillerinin yanı sıra göstericiler yaklaşık 5 gündür devam eden protestolarda Başbakan Mustafa el-Kazimi'den Zikar Valisi Nazım el-Vaili'yi görevden almasını talep ediyor.

İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Ali el-Beyati, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Nasıriye'de durum kontrol dışı. Kanlar akıyor ve hükümet seyirci kalıyor. Vilayette 5 gündür süren protestoların sonucunda 5 kişi öldü, aralarında 147 güvenlik görevlisinin bulunduğu 271 kişi yaralandı" diye yazdı.

Kentte dün yaşanan arbede sonrasında ölü sayısı 7'ye yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nasıriye'de yaşanan bu son gerginlik, Papa Francis'in mart ayı başında planlanan Nasıriye ziyaretine günler kala geldi.

Gözlemcilere göre, bu gerginlik ziyaretin ertelenmesine veya iptal edilmesine sebep olabilir. Ancak Nasıriye'deki gösterici gruplar ziyareti engellemek istemediklerini ve kentte barış ve özgürlüğün hâkim olması için Papa'dan dua isteyeceklerini ifade ediyorlar.

Kent, dün sabahın ilk saatlerinden itibaren El-Behv kavşağı, Ez-Zeytun Köprüsü ve kentin batısındaki Valilik binasının kesiştiği noktada göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalara sahne oldu.

Göstericiler Valilik binasının dışındaki güvenlik noktasını ateşe vererek binaya girebildi. Aktivistler, güvenlik ve emniyet güçlerinin göstericileri dağıtmak için gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanması sonucu ölen ve yaralananların olduğunu belirtti.

Göstericiler ise milis gruplarını, güvenlik güçleri kılıfı altında göstericileri öldürmek ve protesto hareketini sindirmeye çalışmakla suçluyor.

Göstericiler, Vali Nazım el-Vaili'nin görevden alınması talebini yineleyerek önümüzdeki günlerde gerginliği tırmandırmakla tehdit etti.


Nasıriye, Kasım 2019'da onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı benzer olaylara tanık oldu. Söz konusu olaylar, gösterici grupların yetkililere ve partilerine karşı gerilimi tırmandırdığı zirve noktasıydı.

Kentteki sağlık kaynakları, "El Habubi Hastanesi'nin, odaların dolması nedeniyle yeni gelen yaralıları kabul edemediğini" aktardı.

Hastane yönetiminin yeni gelen yaralıların kentteki devlet hastanesine sevk edilmesini talep ettiğini kaydeden kaynaklar, bazı yaralıların da Özel El Emel Hastanesi'ne sevk edildiğini bildirdi.

Nasıriye Kan Bankası, halka yaptığı çağrıda, kan bağışında bulunmalarını talep etti.

Nasıriye Kan Bankası Müdür Yardımcısı Raci es-Sad, yaptığı yazılı açıklamada, "Zikar vilayetindeki kardeşlerimize, Kan Bankası'nın tüm kan gruplarına olan ihtiyacı için yaralı göstericilere kan bağışında bulunmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kent sakinlerinden onlarca kişi kan bağışında bulunmak için Kan Bankası önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU