Fas’ta kenevir yasa tasarısı ertelendi

Meclis’ten yapılan açıklamada, tasarının görüşülmesinin ertelenme nedeni belirtilmeksizin, “Hint kenevirinin, meşru kullanımıyla ilgili bir yasa tasarısının incelenmeye başladığı ve çalışmaların bir sonraki oturumda tamamlanarak onaylanacağı” belirtildi

Hint keneviri endüstrisi, 1975- 1990 yılları arasında Lübnan’daki iç savaş sırasında gelişti. (Sosyal paylaşım siteleri)

Fas İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit tarafından Meclis’e sunulan hint kenevirinin yasal kullanımıyla alakalı yasa tasarısının onaylanması ertelendi. 

Meclis’ten yapılan açıklamada, tasarının görüşülmesinin ertelenme nedeni belirtilmeksizin, “Hint kenevirinin, meşru kullanımıyla ilgili bir yasa tasarısının incelenmeye başladığı ve çalışmaların bir sonraki oturumda tamamlanarak onaylanacağı” belirtildi.

Yasa tasarısının sunum raporuna göre bu proje, uluslararası hukukun tanıdığı kenevir kaçakçılığını engelleyerek, 1961 Uyuşturucu Maddeler Tek Sözleşmesi uyarınca tıbbi ve endüstriyel amaçlarla meşru kullanımına yönelik değişiklik çerçevesinde geldi. Ayrıca, bilimsel gelişmeler çerçevesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bu bitkinin yeniden sınıflandırılmasına yönelik yaptığı yeni tavsiyeler neticesinde geldiği ifade edildi. WHO, kenevirin tıbbi ve tedavi edici avantajları olduğunu ve kozmetik, sanayi ve tarım alanında kullanılabileceğini belirtti. 

Yasa tasarının sunum raporunda yer alan ifadelere göre, 11 Şubat 2020'de oluşturulan İçişleri Bakanlığı'na bağlı Ulusal Narkotik Komitesi, WHO’nun özellikle kenevir ve türevlerinin en tehlikeli uyuşturucular olarak değerlendirildiği 4. maddeden çıkarılması ile ilgili tavsiyelerini benimsedi.

Ayrıca rapora göre, tıbbi hint kenevirinin küresel pazarı "artan bir gelişmeye" tanık oluyor. Ortalama yıllık büyüme tahminleri uluslararası düzeyde yüzde 30'a ve Avrupa düzeyinde yüzde 60'a ulaştı. Bu da birçok ülkeyi, küresel pazardaki en büyük hisseleri elde etmek amacıyla keneviri yasallaştırmak için harekete geçirdi.

Fas, çiftçilerin gelirini artırmak, onları uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı ağlarından korumak ve yasadışı tarımın sağlık ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için küresel kenevir pazarının sağladığı bu fırsatlardan yararlanmaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC), yakın zamanda esrarın tıbbi ve endüstriyel kullanımları üzerine istişarelerde bulunarak bu alandaki bir dizi uzmanı dinledi. Konsey’in yakın zamanda konuyla ilgili bir rapor yayınlaması bekleniyor.

Hint keneviri yetiştirilmesiyle öne çıkan Fas’ın kuzeyindeki Rif bölgesine bağlı el-Huseyme şehrinin Milletvekili ve muhalefetteki İstiklal Partisi üyesi Nurettin Mudyan, konuyla ilgili 18 Şubat'ta mecliste yaptığı açıklamada, “Hint keneviri yetiştiren çiftçilere uygun yaşam koşulları sağlamanın, sosyal istikrarlarını artırmak için alternatifler ve çözümler bulmanın ve onları peşlerini bırakmayan korkulardan kurtarmanın gerekli olduğu” çağrısında bulundu. 

İstiklal Partisi’nin meclis heyetinin de başkanı olan Mudyan, yetkililer tarafından aranan ve kenevir yetiştirme suçlamasıyla takip edilenlerin sayısının 30 bini geçtiğini açıklayarak, bu bitkinin ekilmesinin suç sayılmasına yönelik yasanın kaldırılması çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU