Cumhurbaşkanlığı korumalarınca darp edilen avukata verilen ev hapsi kaldırıldı

Adalet Bakanlığı, Avukat Sertuğ Sürenoğlu’na yöneltilen cumhurbaşkanına hakaret suçlamasına ilişkin kovuşturmaya izin vermedi

Bir düğün için Çırağan Caddesi’nin trafiğe kapatılmasına tepki gösteren Avukat Sertuğ Sürenoğlu, önce yaralı halde hastaneye kaldırılmış ardından ise Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla sevk edildiği savcılık kendisi hakkında ev hapsi kararı vermişti.

Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamalarında kovuşturma yetkisini elinde bulunduran Adalet Bakanlığı, Sürenoğlu hakkında kovuşturmaya izin vermedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise olay anına ait görüntüleri de dikkate alarak Sürenoğlu hakkındaki ev hapsi kararını kaldırdı.

Gerekçede, uygulanan adli kontrolün süresi ve kapsamı, Sürenoğlu’nun avukatının verdiği dilekçe, video çözümüne ilişkin uzman raporu, dosyaya sunulan bilirkişi raporu ile tüm delillerin toplanmış olması gösterildi.

İstanbul Çırağan Caddesi'nde yaşananların ardından koruma memurlarının hazırladığı tutanakta, “Şahıs gerekli işlemler yapılmak üzere araca davet edilmiş ancak ‘siz kimsiniz, beni götüremezsiniz’ şeklinde sözler söyleyerek fiziksel olarak tarafımıza … şahsa direncini kıracak ölçüde bedeni güç kullanılarak şahıs … etkisiz hale getirilmiştir” ifadeleri almıştı.

Ardından olay anının etraftaki güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri medyaya yansıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demirören ve Kalyoncu ailelerinin 13 Nisan akşamı Çırağan Sarayında yapılan düğününe Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gitmesi üzerine, caddenin bir kısmı kapatılmış, trafiğin 20 dakika boyunca ilerlememesi üzerine otobüsten inerek yürümeye başlayan avukat Sertuğ Sürenoğlu, karşılaştığı polislere, “Bir düğün için bu yapılır mı?” sözleriyle tepki göstermişti.

Türkiye Barolar Birliği’nin olaya ilişkin suç duyurusunda darp olayına karışan koruma ve polis memurlarına “İşkence, tehdit, hürriyeti tahdit, resmî belgede sahtecilik, iftira” suçları yöneltimişti. Bu kapsamdaki soruşturmanın ise devam ettiği öğrenildi.


Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından gözaltına alınarak Çırağan Sarayı otoparkındaki bir aracın içinde darp edildiğini iddia eden Sürenoğlu, cumhurbaşkanına hakaret etmediğini ancak korumaların kendisine zorla tutanak imzalattığını ileri sürmüştü. Sürenoğlu, “Polis tutanaklarında direncini kıracak kadar güç” şeklinde tarif edilen müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı, ardından ise ev hapsine tabi tutuldu.

 


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU