350 kişilik Fransız köyü, Elon Musk'ın uzay interneti Starlink'e karşı direniyor

Köyde yaşayanlardan biri "Neden Ay'da internet aramaya ihtiyaç duyuyoruz?" dedi

Fransız Saint-Senier-de-Beuvron köyü, Normandiya'daki Mont Saint-Michel'e 20 km mesafede (AFP)

Normandiya'daki küçük bir köy, Elon Musk'ın SpaceX'in Starlink uydu grubu aracılığıyla sakinlerine yüksek hızlı internet sağlama planlarına direniyor.

Saint-Senier-de-Beuvron köyü, uzaydan gelen sinyalleri alarak kablolar aracılığıyla kullanıcılara iletecek Starlink antenlerinden birinin kurulumu için önerilen yerler arasında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Mirası listesindeki Mont Saint-Michel'e 20 km'den az bir mesafede yer alan ve yalnızca 350 kişilik nüfusa sahip köyün sakinleri, SpaceX'in önerilen Starlink istasyonuna karşı koyuyor.

Halihazırda alçak Dünya yörüngesinde dönen ve Kuzey Amerika'yla Birleşik Krallık'taki ilk kullanıcılara geniş bant kapsama alanı sunan binden fazla Starlink uydusu bulunuyor. Gelecek yıllarda 40 bine varan sayıda uyduya sahip bir grup kurulması planlanıyor.

Musk bu haftaki açıklamasında, Starlink'in "yıl sonunda Dünya'nın çoğunu ve gelecek yıl itibarıyla da tamamını" kapsayacağını söylemişti.

Firmanın internet sitesinde, sunulan hizmetin "dünyada bağlantının genelde zor olduğu bölgeler için ideal uygunlukta" olduğu belirtilirken, "Starlink'in erişimin sağlam olmadığı veya hiç bulunmadığı konumlara yüksek hızlı geniş bant internet sağlayabileceği" öne sürüldü.

Yine de bazı Saint-Senier-de-Beuvron sakinleri böylesi bir kapsamı gereksiz görüyor.

Emekli bir çiftçi ve Yeşiller konsey üyesi Francois Dufour, AFP'ye açıklamasında "Elektromanyetik dalgaların yarattığı riskler, bölgedeki çok sayıda çiftçiyi rahatsız eden yüksek gerilim hatlarında halihazırda gördüğümüz bir şey" dedi.

Sosyal ağlar, internet... bunlar zaten var. Neden Ay'da internet aramaya ihtiyaç duyuyoruz?

Köy aralıkta, Fransa'nın ulusal radyo frekansı ajansı ANFR'dan gerekli yasal onayı alan Starlink anteni inşasını engelleyen bir karar almıştı.

Sözkonusu ret kararı, SpaceX müteahhidi Sipartech'in kolaylıkla aşılabileceğini söylediği teknik bir hususa dayanıyordu.

Önerilen istasyon arazisinden 60 metre uzaklıkta yaşayan Anne-Marie Falguieres, "Biz Elon Musk'a saldırmıyoruz" diyor.

Teknofobik değiliz... Ama bu antenler, en azından Fransa'da, tamamen yeni şeyler ve bunların tehlikeli olup olmadığını bilmek istiyoruz.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU