ABD Christchurch çağrısına sessiz kaldı, terörle mücadele metnini imzalamadı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki terör saldırılarının ardından internette terör ve nefrete karşı mücadele etmek için "Christchurch Çağrısı" metninin imzanlandığını duyurdu

"Christchurch Çağrısı" teknoloji devlerinin internetteki terör içeriğini sınırlamasıyla ilgili söz verecekleri ve uygulamalarını bundan böyle bu metne göre düzenleyecekleri anlamına geliyor.

Küresel ölçekteki en büyük internet şirketleri Facebook, Amazon, Google, Twitter ve Microsoft'un yöneticileri terör bağlantılı içeriği tespit edip ayıklamayı sağlayacak ortak araçların geliştirilmesi konusunda anlaştılar.

Anlaşma metni Fransa'nın başkenti Paris'te imzalandı.

Paris'te CNN International'dan gazeteci Christiane Amanpour'a konuşan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ABD'nin silahlanma ile ilgili politikalarına anlam veremediğini söyledi.

ABD, Christchurh Çağrısı'na da imza koymadı.

Toplantıya katılmayan Avustralya, Almanya, Hindistan, Japonya, Hollanda, İspanya ve İsveç'in metne destek veren ülkelerden.

ardern afp 2.jpg
Yeni Zelanda Başbakanı Ardern Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Elize Sarayı'nda / Fotoğraf: AFP

 

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern terör saldırısına ait görüntülerin internette paylaşıldığını hatırlatarak, "Christchurch Çağrısı'yla bu saldırıya tepki gösteriyoruz." dedi.

Daha önce hiç bu kadar ülke ve internet şirketi bir saldırıya tepki göstermediğini belirten Ardern, internette terör ve nefrete karşı bu ülke ve şirketlerle ortak çalışacaklarını söyledi.

ABD yönetimi, birçok ülke tarafından internette terör ve nefrete karşı mücadele kapsamında imzalanan "Christchurch Çağrısı" anlaşmasını, "konuşma özgürlüğüne engel olacağı" gerekçesiyle imzalamayacağını duyurmuştu.

Yeni Zelanda'da 11 Nisan’da silah yasası meclisten geçmişti

Yasa gereği toplatılacak silahların devlete maliyeti 772 Milyon TL.

Yarı otomatik silah ve saldırı tüfeklerinin meclis kararıyla yasaklanmasının ardından on binlerce silahın emniyet güçlerine teslim edilmesi bekleniyor.

Yasa kapsamındaki kriterlere göre silahların en geç 30 Eylül’e kadar bildirilip teslim edilmesi gerekiyor.

Verilmeyen silahların tespit edilmesi durumunda 3 yıla kadar hapis cezası veya 4 bin dolara kadar para cezası verilebilecek.

 

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern yasa geçtikten sonra yaptığı konuşmada "Halkımızın güvenliğini sağlamak için ödememiz gereken miktar bu" ifadesini kullanmıştı.

15 Mart’ta Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Nur Cami ve Linwood İslam Merkezi’ne silahlı saldırılar düzenlemiş, 50 kişi hayatını kaybetmiş, 48 yaralanmıştı.

Saldırılar 1997'deki Raurimu katliamından bu yana Yeni Zelanda’daki ilk toplu katliam olarak kayıtlara geçmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU