Avusturya’da ilkokullarda başörtüsü yasağı getirildi

Meclis genel kurulunda yapılan oylamada başörtüsünü ilkokullarda yasaklayan yasa tasarısı kabul edildi

Fotoğraf: Twitter @saphirnews

Avusturya’da hükümetin ilkokullarda başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısı koalisyonu oluşturan aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti. 

Meclis genel kurulunda şiddetli tartışmaların yaşanmasına yol açan ilkokul çocuklarının başörtüsü takmalarını yasaklayan yasa tasarısı, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeni Avusturya Partisi'nin (NEOS) ret oylarına rağmen FPÖ ve ÖVP ile Liste Pilz oluşumundan iki milletvekilinin oylarıyla mecliste kabul edildi. 

Yasa metninde "İlkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar, başlarını örtecek şekilde dini inançları temsil eden kıyafetleri giymesi yasaklanmıştır.” ifadesine yer verildi. 

Yeni düzenlemeye aykırı davranan aileler 440 avroya kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Muhalefet ise yasanın entegrasyona hizmet etmeyeceğini aksine ayrışmaya yol açacağını savunuyor. 

Bağımsız milletvekili Martha Bissmann da yasağa tepki gösterenler arasında.

Martha Bissman.JPG
Avusturya Meclisi bağımsız milletvekili Martha Bissmann / Fotoğraf: Twitter @MarthaBissmann

 

Bismann "Başörtüsü birçok Müslüman kadının günlük hayatta kullandığı, kimliğinin bir parçası ancak bugün hükümetin Müslüman karşıtlığının en belirgin sembolü olarak ortaya çıkıyor." dedi.

Hükümetin meclisin üçte iki çoğunluğuna ulaşarak yasa tasarısını anayasa hükmünde kanun maddesi olarak geçirme çabası, muhalefetin karşı çıkması sayesinde basit yasa şeklinde meclisten geçti. 

 

Yasanın salt çoğunlukla basit yasa olarak mecliste kabulü konunun Anayasa Mahkemesi'ne iptal istemiyle taşınmasının yolunu açıyor. 

Avusturya İslam cemaatinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları da yasanın anayasanın eşitlik ilkesiyle çeliştiği gerekçesiyle bağdaşmadığını ifade etti. 

Aşırı sağcı hükümete göre başörtüsü yasağının çocukların gelişimi ve uyum sürecine hizmet etmesini amaçlıyor.

Ülkede hali hazırda neredeyse bütün okullardaki Hristiyanlara ait haç sembolünün yasaklanmaması ve Yahudilerin kullandığı Kipa’nın yasağın dışında tutulması, Müslümanlara yönelik ayrımcılığın göstergesi olarak yorumlanıyor.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU