Adalet Bakanı Gül: Öcalan'ın avukatlarla görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'ni kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'ni kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Adalet Bakanı Gül'e Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine yönelik soru soruldu. Bakan Gül "Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi" dedi ve şöyle devam etti:

"Hükümlülerin avukatlarıyla görüşmesi kanuni bir haktır ve infaz kanunumuz hükümlülerin avukatlarıyla görüşmesini düzenlemiştir. Yine, görüşmenin ne şekilde olacağı, sınırları infaz kanununda ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir. Bu hakkın ihlali ya da belli bir güvenlik riskinin oluşması gibi hallerde sınırlanabileceği de yine yasalarda düzenlenmiştir. Elbette bu kararlar yargının denetimine açıktır. Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi. Dolayısıyla hukuken bu konudaki engeller kalktıktan sonra avukatın görüşme yapma imkanı da hukuken söz konusu olmuştur."

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi üyeleri, Türkiye'de bazı cezaevlerinde incelemelerde bulundu. Adalet Bakanı Gül, Komite üyelerinin bu kapsamda İmralı'ya da gittiğini söyledi. 

Avukatları, 8 yıl aranın ardından 2 Mayıs'ta İmralı'ya gitmiş ve Öcalan ile görüşmüştü. Avukatlar, Öcalan'ın mesajını 6 Mayıs'ta bir basın toplantısıyla duyurmuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU