Suudi Arabistan: Petrol gemileri ve boru hatlarına yönelik saldırıların arkasında İran destekli Husiler var

Prens Halid bin Selman: Husi terörü siyasi çabaları baltalıyor

Suudi Arabistan ve BAE'nin petrol gemileri ve istasyonlarına saldırıların ardından bölgede tansiyon yüksek / Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Körfez'de Suudi Arabistan petrol gemileri ve istasyonlarına yönelik saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu. 

Bakanlık saldırıların Yemen'deki İran destekli Husi isyancıların sorumluluğunda olduğunu iddia etti.

Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid bin Selman twitterdan yaptığı yazılı açıklama "Bu saldırılar Husi militanların İran rejiminin yayılmacı politikalarını sürdürmek için kullandığı bir araç olduğunu kanıtlıyor, Husi terörü mevcut siyasi çabaları baltalıyor" dedi. 

 

 

Prens Halid bin Selman'a göre son terörist saldırılar Tahran rejimi tarafından sipariş edildi. 

Yemen'deki Husi isyancılar Suudi destekli koalisyonla dört yıldır savaş içinde. 

Saldırıların ardından başka Suudi yetkililer de twitter üzerinden benzer yönde açıklamalar yaptı.

Suudi Arabistan eski Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr de Husileri suçlayarak Şii isyancıları İran Devrim Muhafızları'nın emirlerini yerine getirdiğini öne sürdü.

 

 

Saldırılar bölgede Washington ile Tahran arasındaki gerilim, İran'a dönük yaptırımlar ve ABD'nin Körfez'deki askeri varlığına denk geldi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın yaklaşık 720 kilometre uzağındaki iki petrol pompa istasyonuna düzenlenen drone'lu saldırılar Pazar günü Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sahilindeki petrol gemilerine yönelik sabotajın ardından meydana gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BAE olayın ardından İran'a yönelik bir suçlama getirmemekle birlikte olayın soruşturulduğunu belirtti.

Daha önce de Husiler Suudi şehirlerine drone ve füzeyle ile saldırı düzenlemiş, Suudi hükümetinin resmi şirketi Aramco'nun tesisleri ise ilk kez saldırıya uğramıştı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU