Çavuşoğlu: S-400 hava savunma sisteminin kontrolü tamamen bizim elimizde olacak

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu S-400'lerin F-35'lere tehdit oluşturduğu iddiasına yanıt verdi

Fotoğraf: Reuters

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı Edgards Rinkevics ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu Türkiye ile ABD arasındaki Rus hava savunma sistemi S-400 meselesine değindi.

Çavuşoğlu, ABD'nin S-400'lerin F-35'lere tehdit oluşturduğu iddiasıyla ilgili "Bu sistem tamamen bizim kontrolümüzde olacaktır ve NATO sistemlerine entegre edilmeyecektir." dedi. 

"Baltık bölgesi olsun, Suriye olsun kuzey bölgelerde S-400’ler F-35’lerin teknolojisine yetişmiş olacaktı. Suriye'de Rusların kontrolünde S-400’ler var, aynı şekilde Amerikan uçakları, İsrail F-35’leri bu bölgede uçmaya devam etmektedir. Sınırın diğer tarafında da Norveç sınırında S-400’ler konuşlandırıldı ve burada Norveç F-35’leri uçmaktadır. Eğer bu iddia doğru olsaydı çoktan olmuş olurdu. Bu değerlendirmeyi teknisyenler yapmalı. Biz Amerikalılara ve NATO’ya bir teklifte bulunduk. Ortak teknik çalışma grubu kurulması önerisinde bulunduk. Bu değerlendirmeyi kendilerinin yapması, bu grubun bulgularını bizimle paylaşmasını istedik ve müttefikimiz ABD’nin iddialarını değerlendirmesini istedik”

Dışişleri Bakanı, "ABD'nin bu konudaki iddiaları gerçek olsaydı S-400'lerin F-35'lerin teknolojisine yetişmiş olması gerekirdi." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi’nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle Letonya’da temaslarda bulunuyor. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU