Kadın senatörden kürtajı yasaklayan Cumhuriyetçilere: Siz tecavüze uğramak nedir bilir misiniz?

Yasanın destekçisi erkek senatörlere zor anlar yaşatan Demokrat Partili Davis Figures ayrıca “Ensest bir eyleme maruz kalmak nedir, bilir misiniz?” diye sordu

Demokrat Partili Vivian Davis Figures, yasayı destekleyen Cumhuriyetçi senatörlere sorularıyla meydan okudu / Fotoğraf: The Independent 

Alabama eyaletinde kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan yasa ABD’de tartışma konusu olurken, kadın bir senatörün kararı savunan Cumhuriyetçilere yönelttiği zor sorular övgüyle karşılandı.

Tecavüz ve ensest sonucu oluşan gebelikler dahil kürtajı yasaklayan tasarı, Alabama Eyalet Senatosu’nda 6’ya karşı 25 oyla kabul edildi. 27 Cumhuriyetçi senatörden 25’i yasayı desteklerken, diğer 2 senatörse oy kullanmadı.

Senatoda yapılan oturumda söz alan Demokrat Partili Vivian Davis Figures, tecavüz ve ensest ilişki kurbanlarının yaşadıklarını ve bu kadınların yeni yasayla birlikte hamileliklerini bitirmelerine izin verilmemesini gündeme getirdi. 

Davis Figures, kürtaj karşıtı yasanın önde gelen savunucularından Cumhuriyetçi senatör Clyde Chambliss’e yönelttiği sorularla erkek siyasetçiye zor anlar yaşattı. 
 

Clyde Chambliss reuters.PNG
Kürtaj karşıtı yasanın öncülerinden Cumhuriyetçi Clyde Chambliss / Fotoğraf: Reuters


“Siz tecavüze uğramak nedir, bilir misiniz?” sorusuna Chambliss “Hayır hanımefendi, bilmiyorum” yanıtını verdi. 

Kadın senatör ardından “Ensest bir eyleme maruz kalmak nedir, bilir misiniz?” sorusunu yöneltti. Chambliss’in yanıtıysa “Bana mı? Hayır hanımefendi” oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözlerine devam eden Davis Figures “Evet ya siz! Böylesi travmatik deneyimlerden birini yaşamış kişilerin elinden seçim hakkını alırsanız, o çocuğu dünyaya getirmek zoruna kalacak ve yaşadıklarını her gün hatırlayacak” diye konuştu. 

Kadın senatörün, vazektominin suç sayılması için önerdiği yasa değişikliğiyse 5’e karşı 21 oyla reddedildi. 

35 üyeli Alabama senatosunun 4 kadın üyesinden biri olan Vivian Davis Figures’in meydan okuyan konuşması, internette yoğun destek görürken, sosyal medyada pek çok kullanıcı, kadınların seçme hakkını savunmasından dolayı Alabama senatörüne teşekkür etti. 

Diğer taraftan tartışmalı kararın yürürlüğe girmesi için gözlerin çevrildiği Alabama Valisi Kay Ivey de yasa destekçisi bir duruş sergiledi. 

1973’te kürtajı ABD genelinde yasal kılan Yüksek Mahkeme’nin dönüm noktası niteliğindeki Roe v. Wade kararını tersine çeviren yasayı imzalayan Cumhuriyetçi Ivey, şu açıklamayı yaptı:

“Tasarıyı destekleyen birçok kişi adına bu yasa, her bir hayatın kıymetli olduğuna ve Tanrı’nın kutsal bir hediyesi olduğuna derinden inanan Alabamalılar için güçlü bir vasiyettir. Tüm Alabamalılara söylüyorum; hukukun üstünlüğü ilkesini takip edeceğimiz konusunda sizi temin ederim.”

Bu arada imzalanmasının ardından 6 ay içinde yürürlüğe girmesi beklenen yasaya tepkiler sürüyor. Kadınların tercih hakkını savunan aktivistler, ABD’nin en sert kürtaj karşıtı yasası olarak sayılan kanunun uygulanmasını engelleyeceklerini belirtiyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas 

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU