Merkel: 31 Mart seçimlerinin ardından Türkiye’nin AB üyeliği artık zor

Almanya Başbakanı Süddeutsche Zeitung gazetesine konuştu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeyen politikalarıyla biliniyor / Fotoğraf: Reuters

Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin ucu açık olarak sürdürüldüğünü söyledi. 

Almanya’da yayımlanan Süddeeutsche Zeitung gazetesine röportaj veren Merkel’e Avrupa Parlamentosu’nda Avrupa Halk Partisi (EVP) liderliği yapan Manfred Weber’in "Türkiye ile üyelik müzakereleri hemen durdurulacak" sözleri de soruldu.

Merkel bu soruya Ankara ile Berlin arasındaki siyasi düşüncelerin birçok noktada farklı olduğu ancak ortak çıkarların bulunduğu yönünde yanıt verdi, 31 Mart’taki İstanbul seçimlerinin iptal edilmesini hatırlattı.

 

Merkel 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 2 Şubat 2017'de Türkiye'yi ziyaret etmişti  Fotoğraf Reuters.jpg
Merkel 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 2 Şubat 2017'de Türkiye'yi ziyaret etmişti / Fotoğraf Reuters

 

“Ben her zaman bizim için önemli olan bu ülke ile özel ilişkiden söz ettim. Türkiye’nin AB’ye tam üye olması ihtimalini hiç bir zaman görmedim. 31 Mart yerel seçimlerden sonra yaşanan güncel olaylar da Türkiye’nin üyeliğini olası hale getirmiyor.” 

Türkiye’den Merkel’in açıklamasına ilişkin henüz bir tepki gelmedi.

Son olarak 9 Mayıs Avrupa Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 6. Reform Eylem Grubu Toplantısı düzenlenmiş, toplantının ardından yayımlanan ortak bildirgede Türkiye'nin AB üyeliği konusunda kararlılığını sürdürdüğü, ilgili çalışmalara devam edildiği vurgulanmıştı.

Bildiride, "AB'nin siyasi gücünü arttıracak en önemli adımlardan biri Türkiye'nin AB üyeliği olacaktır” ifadesine yer verilmişti.

 

AA Erdoğan büyükelçi iftar.jpg
Fotoğraf: AA

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir gün sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde büyükelçilerle iftar programında yaptığı konuşmada AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir dış politika hedefi olduğu ancak AB’nin hala Türkiye’ye çalım attığını belirtmişti.

Merkel’den denge politikası mesajı

Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportajda Suriye meselesine de değindi.

 

Cisr Eş Şuğr İdlib - AFP.jpg
15 Mayıs 2019, Suriye'nin kuzeybatısındaki Cisr eş Şuğur / Fotoğraf: AFP

 

Merkel Suriye ve terörle mücadele konularını anımsatıp Türkiye ile Almanya arasında denge politikası yürütülmesi gerektiğini söyledi. "Dış politika her zaman değerler ve çıkarlar karışımıyla yapılır. Burada doğru bir denge bulmak lazım." yorumu yaptı. 

Merkel: Avrupa Parlamentosu seçimleri çok mühim

Almanya Başbakanı Merkel 26 Mayıs’ta yapılacak AP seçimlerinin önemine de değindi.

 

AP- Avrupa Parlamentosu seçimleri.jpg

Merkel'e göre AB'nin geleceğiyle ilgili endişenlenmek gerekiyor / Fotoğraf: AP 

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden EVP’nin güçlü çıkması durumunda, Manfred Weber’in AB Komisyon Başkanı olması için çaba harcayacağını belirtti.

Merkel gazeteye verdiği röportajda Avrupa’nın geleceği konusunda kendisi dahil birçok kişinin endişe duyduğunu ifade etti. 

Avrupa’nın kaderiyle ilgilenme konusunda sorumluluğunun arttığını hissettiğini söyleyen Merkel değişen dünyada Avrupa’nın kendisini yeniden konumlandırması gerektiğini söyledi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU