Hamaney'den çizgi film fetvası: Animasyonlardaki karakterler başörtüsü takmalı

Dini liderin sarf ettiği sözlerin, İran'da gösterilen animasyon filmleri ve dizileri nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor

(Warner Bros Studios/AP)

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney verdiği yeni fetvada, animasyonlardaki kadın karakterlerin de başörtüsü takmasının şart olduğunu savundu.

Hamaney, Fıkıh adlı Telegram kanalında, "(Sanatçıların zihninden gelen üç boyutlu resimler olan) animasyon filmlerdeki karakterler için başörtüsü gerekli midir?" diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dini lider bu sözlerin ardından "Bu gibi farazi vaziyetlerde başörtüsü takmak bizatihi gerekli olmasa da, başörtüsü takmamanın sonuçları nedeniyle animasyonlarda başörtüsü hükmüne riayet etmek gerekiyor" diye devam etti.

Hamaney’in sözlerini aktaran Iran Wire sitesi, "Yani sanatçılar kadın karakterleri başörtüsü takmamış halde hayal etmekte özgür ancak bunları sunamıyor" ifadesini kullandı.

Haberde, bu fetvanın İran'da gösterilen animasyon filmleri ve dizileri nasıl etkileyeceğinin önümüzdeki günlerde anlaşılacağı da işaret edildi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana bazı din adamları ve dini gruplar, kadınların başörtüsü olmadan görüldüğü yabancı film ve dizilerin gösterilmesine karşı çıkarak bu tür yapımların kadınları başörtülerini çıkarmaya teşvik ettiğini ileri sürmüştü.


Independent Türkçe, Iran Wire

DAHA FAZLA HABER OKU