Yunanistan'da çocuk tecavüzü skandalı: Ulusal Tiyatro'nun eski sanat yönetmeni tutuklandı

"Lignadis tehlikeli bir adam fakat bu şimdi ortaya çıktı"

Yunanistan'da savcıların, sanat dünyasındaki taciz iddialarıyla ilgili gelecek hafta daha kapsamlı soruşturmalar yürütmesi bekleniyor (AFP)

Yunanistan Ulusal Tiyatrosu'nun tecavüz ve istismar iddialarının odağındaki eski sanat yönetmeni Dimitris Lignadis, tecavüz suçlamalarıyla 20 Şubat'ta tutuklandı.

Olaylardan birinin 2010'da yaşandığı ve tecavüze uğrayanın 14 yaşında bir erkek çocuk olduğu belirtilirken diğer kişi hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lignadis'in avukatı Nikos Georgouleas, müvekkilinin tutuklanma kararının ardından Yunan polisine teslim olduğunu ve suçlamaları reddettiğini söyledi.

Adalet Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, adli makamların "bu çok karanlık davada her şeyin gün yüzüne çıkması ve adaletin sağlanması için ne gerekiyorsa yapacağını" bildirdi.

Yunanistan'ı sarsan istismar iddiaları olimpiyat şampiyonu yelkenci Sofia Bekatorou'nun 1998'de Yunan Yelken Federasyonu'ndan bir yöneticinin cinsel istismarına uğradığını açıklamasıyla başlamıştı. Bekatorou'dan sonra ülkedeki birçok figüre istismar suçlaması yöneltilmişti.

Lignadis ise genç oyunculara cinsel istismarda bulunduğu iddialarının ardından bu ay içinde Yunanistan Ulusal Tiyatrosu'ndaki görevinden istifa etmişti. İstifanın ardından hakkındaki suçlamaların sayısı da artmıştı.

Yunanistanda muhalefet tepkili

New York Times'ın haberine göre, mesele siyasi bir boyut da kazandı. Zira muhalifler, Başbakan Kyriakos Mitsotakis'i ve Kültür Bakanı Lina Mendoni'yi, Lignadis'i Yunanistan Ulusal Tiyatrosu'na atamakla suçluyor.

Mendoni ne kendisinin ne de Mitsotakis'in yönetmeni şahsen tanımadığını ve sadece sanatçı kimliğiyle bildiklerini söyledi ve şöyle konuştu:

Lignadis tehlikeli bir adam fakat bu şimdi ortaya çıktı.

Lignadis'e daha önce yöneliten suçlamalara atıfta bulunan Mendoni, söz konusu kişinin oyunculuk yeteneğini kullanarak suçsuz olduğuna kendilerini ikna etmeye çalıştığını söyledi ve "aldatılmış" hissettiğini ekledi.

Bununla birlikte Başbakan Mitsotakis, cuma günü ülkedeki sanat dünyasında artan cinsel istismar suçlamalarına dair şöyle konuştu:

Bu olayın en iğrenç versiyonu reşit olmayanların cinsel istismara uğraması… Sorunu çözmek istiyorsak mümkün olan en büyük siyasi ve toplumsal mutabakatı sağlamalıyız.

 

Independent Türkçe, New York Times, Greek Reporter

DAHA FAZLA HABER OKU