Myanmar'daki etnik azınlıklar cuntaya karşı birlik oldu

Eylemciler, "Diktatörlük altında federal bir ülke olamayız" dedi

Eylemlere binlerce gösterici katıldı (Reuters)

Myanmar'da bazı etnik azınlık grupların temsilcileri, darbe karşıtı gösteri dalgasına katıldı.

Reuters'ın haberine göre cumartesi günü düzenlenen protestoda, 1 Şubat'ta ordunun devirdiği Ang San Su Çi hükümetinin kendilerine daha önce verdiği özerklik vaadine şüpheyle yaklaşan gruplar da yer aldı.

Yangon'da azınlık grupların katılımıyla gerçekleştirilen ve ordunun yönetimden çekilmesi talebinin dile getirildiği protestoyu organize eden Ke Jung, göstericilerin federal bir sistem talebinde bulunduğunu da söyledi.

Ke Jung, bazı azınlık partilerin Su Çi'nin federalizm sözlerini yerine getirip getirmeyeceğine şüpheyle yaklaştığını ancak şu an orduya muhalif herkesin birleşmesinin vakti olduğunu belirtti.

Naga azınlık grubu üyesi, Reuters'a verdiği röportajda, "Diktatörlük altında bir federal ülke inşa edemeyiz. Cuntayı kabul edemeyiz. Bu savaşı kazanmak zorundayız. Halkımızla birlikte hareket etmeliyiz. Diktatörlüğün sonu gelene kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin etnik azınlık grubundan Salai Mon Boi ise cumartesi günkü eylemlerde ortaya konan 4 başlıca amacın, "anayasadan kurtulmak, diktatörlüğü sonlandırmak, federal bir sistem getirmek ve tüm liderlerin serbest kalmasını sağlamak" olduğunu ifade etti.

Genç eylemci, "Ulusal Demokrasi Birliği'ni (NLD) sevmeyenler var ancak şu an onlar hakkında konuşmuyoruz" diye ekledi.

Myanmar 1948'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmasından sonra etnik azınlık grupların ayaklanmalarına maruz kalmış ve ordu ülkenin ulusal bütünlüğünü sağlayacak tek kurumun kendileri olduğunu iddia etmişti.

Üst düzey generallerin yanı sıra NLD'nin lideri Su Çi de ülkede çoğunluğu oluşturan Burman etnik grubu içinde yer alıyor.

Diğer yandan hem ordu hem de Su Çi yönetimi, ülkenin resmi etnik grupları arasında sayılmayan Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yapılan zulüm nedeniyle uluslararası çapta eleştirilere maruz kalmıştı.

2017'de büyük çaplı baskı operasyonları düzenleyen Myanmar ordusu, Müslümanların yaşadığı Arakan (Rakhine) eyaletinde binlerce kişinin ölmesine, yüz binlerce kişinin de ülkeden kaçmasına neden olmuştu.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU