İtalya, göçmenleri kurtaranlara 5 bin 500 euro para cezası verecek

Hesaplamalara göre kararname son üç yıldır yürürlükte olsaydı, Sınır Tanımayan Doktorlar 440 milyon euro ceza ödemiş olacaktı

İtalya açıklarında devriye gezen Sea Watch kurtarma gemisi / Fotoğraf: sea-watch.org

İtalyan hükümeti, sahil güvenlik kurumlarının talimatlarına uymayarak denizden kurtarılan ve İtalyan limanlarına götürülen her göçmen için sivil toplum örgütlerinin 3 bin 500 ila 5 bin 500 euro para cezasına çarptırmayı planlıyor.

Yardım kuruluşları, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin hazırladığı kararnameyi denizde hayat kurtaran sivil toplum örgütlerine karşı açılan bir savaş olarak tanımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önümüzdeki birkaç gün içinde Bakanlar Kurulu’na sunulacak ve daha sonra parlamento tarafından oylanacak olan kararnameye göre sivil toplum örgütleri her göçmen için 3 bin 500 ile 5 bin 500 euro arasında para cezasına çarptırılacak.

İtalya İçişleri Bakanı’nın göç konusundaki tutumuna destek veren yeni kararname, sivil toplum kuruluşlarının denizdeki göçmenleri kurtarma operasyonlarını sona erdirmeyi amaçlıyor.

Hesaplamalara göre kararname son üç yıldır yürürlükte olsaydı Sınır Tanımayan Doktorlar, denizden kurtarılan 80 bin insan için yaklaşık 440 milyon euro ödemek durumunda kalacaktı.

Karara göre göçmenlerin yardım kuruluşlarına nakledilmesi için verilen izinler 1 ay ile 1 yıl arasında değişim gösteriyor.

Kararnameye tepki gösteren İtalya’daki Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Claudia Lodizani “Yeni kararname yasal ilkeleri ve hayat kurtarma görevini tehdit ediyor” dedi.

Salvini daha önce birçok kez İtalya limanlarının sivil toplum kuruluşlarına kapatıldığını duyurmuştu. 

Avrupa ülkelerini çok sayıda mülteciyi kabul etmek zorunda bırakan bu karar nedeniyle çok sayıda tekne denizde mahsur kaldı.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU