Kısa çalışma ödeneği son kez uzatıldı, sendikalar devam etmesini ve Kod29'un iptalini istiyor

Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı, 31 Mart 20201’e kadar uzatıldı. Sendikalar ise pandemi sürdükçe uygulamanın da sürmesini istiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "son kez uzatıyoruz" dediği kısa çalışma ödeneği ile ilgili uzatma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Kısa çalışma ödeneğinin süresini son defa olarak mart ayı sonuna, asgari ücretteki artış miktarı kadar yükselttiğimiz nakdi ücret desteğinin süresini de 17 Mart'a kadar uzattık" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kısa çalışma ödeneğinin süresinin 31 Mart 2021'e kadar uzatıldığına ilişkin cumhurbaşkanı kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Daha önce yapılan yasal düzenleme ile cumhurbaşkanına kısa çalışma ödeneği destek süresini 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisi verilmişti. 2020 yılında günlük 39.24 lira olan kısa çalışma ödeneği desteği, 2021 yılı için 8.46 lira artırılarak 47.70 liraya çıkarılmıştı.

Destek kapsamında bugüne kadar 2 milyon 471 bin çalışan için 8 milyar 265 milyon 914 bin liralık ödeme yapıldı.

3 ay normalleşme desteği

Hürriyet’ten Hacer Boyacı’nın haberin göre, kısa çalışma ve ücretsiz izinden normale dönen işletmeler içinse, normalleşme desteği uygulanacak. Nisan ayına kadar kısa çalışmadan çıkan işyerleri, 3 ay süreyle normalleşme desteği alabilecek ve nisan, mayıs ve haziran ayları boyunca, çalışanlarının işçi ve işveren prim ödemeleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Normalleşme teşviki, prim mahsuplaşması yoluyla ödenecek.

DİSK: Kod29 istisnası kaldırılmalı

Salgın devam ettiği sürece ekonomik etkilerinin de devam edeceğine dikkat çeken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kısa çalışmadan yararlanma koşullarının kolaylaştırılması, herkesin yararlanabilmesi, en düşük kısa çalışma ödeneğinin de en az asgari ücret olması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, Kod 29’a dikkat çekerek işten çıkarma yasağındaki istisnaların mutlaka kaldırılması gerektiğini, suiistimal edildiğini söyledi.

Türk İş, Erdoğan’a rapor sunmuştu

Öte yandan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ocak ayı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çalışma hayatının sorunlarıyla ilgili sunduğu raporda, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izne çıkarma uygulamalarının bazı işverenlerce suistimal edilmesiyle ortaya çıkan sorunlara dikkat çekmişti.

Ücretsiz izin uygulamasının salgın döneminde işçilerin işsiz kalmasını önlemeye yönelik önemli ve faydalı bir düzenleme olduğunu vurgulayan Atalay, buna karşı bazı işçilerin iradesi dışında ve onayı alınmadan ücretsiz izne çıkarılması nedeniyle uygulamanın mağduru olduğunu  belirterek, nakdi ücret desteğinin de en az asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerektiğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Hürriyet, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU