Macaristan'daki aşırı sağcı parti “öz savunma birliği” kuruyor

Birlik, ülkede 10 yıl önce yasaklanan Macar Muhafızları’na benzetiliyor

Fotoğraf: The Independent

Macaristan'da aşırı sağcı partinin kurduğu “öz savunma birliği” 10 yıl önce yasaklanan Macar Muhafızları’na (Magyar Garda) benzetiliyor.

Göçmen karşıtı Vatanımız Hareketi lideri Laszlo Toroczkai, bu yeni birliğin “geleneklerin korunmasına” ve temel askeri becerilerin öğretilmesine öncelik vereceğini söyledi.

Macar Muhafızları, 2007’de bir grup politikacı tarafından kurulmuştu. Kurucularından biri de geçen yıla kadar radikal Jobbik partisini yöneten Gabor Vona’ydı. Birlik, 2009'da Macar yasalarına aykırı bulunarak kapatılmadan önce, Roman nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde, “Roman suçlarıyla mücadele” mitingleri düzenlemişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi paramiliter oluşumun, Macaristan'daki Roman katliamından sorumlu olan Macar Nazi Hareketi’ni hatırlattığını söylemişti.

 

 

Öte yandan, Toroczkai yeni birliğin, Macar Muhafızları’nın yasal halefi olmadığını ama onun idealizmini sürdürmek istediğini söyledi. Toroczkai ayırca, grubun doğal afet sonrası yardım sağlayacağını ve evlerinden tahliye edilen insanları destekleyeceğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macar Ulusal Etnik Azınlıkların Çıkarlarını Koruma Derneği Başkanı Vince Szava ise, söz konusu birliğin yetkililer tarafından lağvedileceğini umduğunu ifade etti.

Kendisi de Roman olan Szava, “Neo-Nazi fikirlerine sahip parti ve örgütlerin ilerlemesini önlemeliyiz” dedi. Mart ayında BBC’ye konuşan Toroczkai ise göçmen karşıtı politikasını şöyle dile getirdi:

“Kültürümüzü savunmamız gerekiyor. Suudi Arabistan'daki İslam'a saygı duyuyorum ama Macaristan Hristiyan bir ülke. Geleneklerimiz Hıristiyan gelenekleri. Avrupa Birliği şu anda çalışmıyor, Avrupa kültürünü koruyamıyor. Avrupalıları kim savunacak?"

Göçmenlere karşı tutumu ve milliyetçi politikaları sebebiyle Avrupa’da eleştirilen Macaristan Cumhurbaşkanı Viktor Orban, pazartesi günü Washington 'da Donald Trump ile görüşmüştü. Trump, Orban için şunları söylemişti: 

“O saygın bir adam. Sert evet; ama saygın da bir adam. Göçmenler konusunda yaptıkları birçok kişiye göre doğruydu. Ancak diğer Avrupa ülkelerinin bazıları farklı bir tutum sergiledikleri için büyük sorunlarla karşı karşıya kaldılar.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU