Erdoğan Abdulmehdi görüşmesinde gündem ticari ilişkiler oldu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenledi

Fotoğraf: AA

Ortak basın açıklamasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Irak'ın yeniden imarı konusunda, DEAŞ  işgalinden en çok zarar gören bölgelerin kalkındırılmasına ve Irak'ın güneyine  uzanan bir ticaret koridoru tesis edilmesine öncelik verdiğimizi teyit ettik” açıklamasında  bulundu.

"DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının bir an önce faaliyete geçirilmesinin önemine işaret ettik. Türkiye-Irak arasında bir askeri işbirliği ve güven anlaşmasının yapılmasının isabetli olacağına karar verdik."

Irak Başbakanı Abdülmehdi ise “Türkiye topraklarına, bizim topraklarımızdan bir güvenlik tehdidinin oluşmasını kabul etmemiz mümkün değil” vurgusu yaptığı konuşmasında ikili ticari ilişkilere değindi:

"Türkiye ve Irak ortak tarihe sahip iki kardeş ülke. 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz var. İki ülkenin çıkarına olacak birçok adım atabiliriz. Su, petrol, enerji konusu, sınır kapıları meselesi, ortak barajlar, sanayi alanında bizler ikili bağlamda birçok meseleyi ele aldık.Türkiye eskiden de olduğu gibi Irak'ın yakınında yer almaktaydı. En zor zamanlarında dahi Irak'ın yanında oldu. Özellikle canlarını feda eden Türk kardeşlerimiz oldu. Bundan dolayı bizler minnettarız ve müteşekkiriz."
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

- Türkiye - Irak ilişkilerini tüm boyutları ile değerlendirdik. Irak'ın zenginliği olan tüm etnik ve dini gruplar Türk halkının dostudur, kardeşidir.

- Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü Irak siyasetinin temelini oluşturuyor. Irak'ın barış ve istikrarda daha önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. 2013 sonrasında Türk yatırımcısı Irak'tan vazgeçmedi. İşçilerimiz mühendislerimiz bu uğurda canlarını verdi.

- 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmini hedeflemiş bulunuyoruz.

- Irak'ın yeniden imarı konusunda DEAŞ işgalinden en çok zarar gören bölgelerin kalkındırılmasına öncelik verdiğimizi teyit ettik.  Enerji sektöründe büyük bir iş birliği potansiyelimiz var.

- DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük Ceyhan Boru hattının bir an önce faaliyet geçirilmesinin önemine vurgu yaptık.

- Özellikle Türkiye olarak geçtiğimiz yılki kuralık döneminde Irak'a elimizden gelen yardımı sağladık.

- Temaslarımızda DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleri ile mücadelemizin kararlılıkla sürdürülmesi için Irak ile Türkiye arasında askeri ve güven anlaşmasının yapılmasına aramızda karar verdik.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU