Ford’un 2030 yılına kadar Avrupa'da satacağı tüm otomobiller tamamen elektrikli olacak

Almanya fabrikasına elektrikli araçlar için 1 milyar dolar yatırım yapacak olan Ford Motor, Avrupa'daki tüm binek araç yelpazesinin 2030'a kadar tamamen elektrikli sisteme geçmesini planlıyor

Ford, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikasını Avrupa'daki ilk elektrikli otomobil fabrikasına dönüştürmek için 30 ay içinde 1 milyar dolar yatırım yapacak / Fotoğraf: Ford Company

Bazı ülkelerde akaryakıt motorlu araç satışının yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, karbondioksit emisyon hedeflerine ulaşmaya çalışan ABD'li otomobil üreticisi Ford Motor Avrupa'da satacağı tüm otomobillerin 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezi ABD'de bulunan otomobil üreticisi Ford, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu.

Köln'deki fabrikanın yenilenerek elektrikli araç üretimine odaklanan bir tesise dönüştüreceği aktarılan açıklamada, Avrupalı müşteriler için ilk elektrikli binek otomobillerin 2023'te üretim bandından inmeye başlayacağı kaydedildi.

Ford'un Avrupa faaliyetlerinin başında bulunan Stuart Rowley basın toplantısında, "Bu, Avrupa'ya olan bağlılığımızı daha da güçlendiriyor" dedi.

Ford Avrupa'da üreteceği tamamen elektrikli ilk binek otomobilin 2023 yılından itibaren bu fabrikada imal edileceğini ve fabrikada ikinci bir modelin üretilmesini de değerlendirdiğini belirtti.

Volkswagen ile stratejik ortaklık

Ford, Volkswagen AG ile yaptığı stratejik ortaklık kapsamında Volkswagen'in MEB elektrikli otomobil platformunu bazı modelleri üretmek için kullanacak. Rowley, Volskwagen'in MEB platformunu kullanarak üretilecek ilk otomobilin Köln'de üretilen model olacağını söyledi.

Açıklamada, şirketin Avrupa'daki tüm binek araç yelpazesinin 2026 ortasına kadar sıfır emisyonlu, tamamen elektrikli veya plug-in hibrit olacağı, 2030'a kadar ise tamamen elektrikli sisteme geçilmesinin planlandığı belirtildi.

Ford, geçen yılın son çeyreğinde, 2025'e kadar elektrikli araçlara 22 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı.

 Türkiye’de elektrikli motorda uygulanan ÖTV yüzde 400 artırıldı

Dünyada elektrikli otomobile yönelik teşvikler uygulanırken, Şubat ayı başında Resmi Gazete'de yayımlanan elektrikli otomobillerin özel tüketim vergilerinde değişikliği öngören kararla elektrikli ortomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 15'den yüzde 60'a yükseltilmişti.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU