Rusya, AİHM'in Navalni kararını reddetti

Adalet Bakanı Konstantin Chuichenk "Rus hukukuna göre bir yasal neden yok" diye konuştu

Fotoğraf: AFP

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Rusyalı muhalif Aleksey Navalni'nin derhal serbest bırakılması kararına Rusya'dan ret cevabı geldi.

AİHM kararı Rusya'nın Navalni'yi derhal serbest bırakmasını talep ediyor ve bunun yapılmaması halinde Rusya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edeceğini belirtiyordu.

Rus Adalet Bakanı Konstantin Chuichenko AİHM kararını "temelsiz ve hukuksuz” olarak niteleyerek, Navalni'nin salıverilmesi için "Rus hukukuna göre bir yasal neden yok” diyerek kararı reddetti. Rus Dışişleri Bakanlığı ise kararın ülkenin içişlerine müdahale olduğunu savundu.

Navalni, bu ay daha önce hakkında verilen şartlı tahliye kararını ihlal ettiği gerekçesiyle 2 yıl 8 ay yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. AİHM kararında "başvuranın yaşamına yönelik riskin niteliği ve kapsamına" atıfla Navalni'nin serbest bırakılmasını istedi. AİHM kararında "Bu önlem hemen uygulanmalı" ifadeleri kullanıldı.

Moskova’nın daha önce tazminat davaları konusunda AİHM'in kararlarına uyduğu ancak daha önce AİHM'den bir hükümlünün serbest bırakılması yönünde bir talep almadığı belirtiliyor. Rusya'da geçen yıl ulusal mevzuatın uluslararası hukuka üstün olduğunu belirten bir anayasal değişiklik yapılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Sibirya'dan ağustosta Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan Navalni, çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalni, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.

44 yaşındaki Navalni, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Moskova'nın Himki ilçesindeki polis merkezinde kurulan mahkemede Navalnıy'ın "29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle duruşma yapılmıştı.

Himkinskiy Bölgesel Mahkemesi heyeti, Navalni’nin 15 Şubat'a kadar 30 gün tutuklu kalmasına karar vermişti.

2 Şubat'taki mahkemede ise Navalni'nin 2014'te zimmetine para geçirme suçlamasıyla aldığı 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasının uygulanmasına karar verilmişti.  

Cezaevine gönderilen Navalni’nin ardından Rusya’da protestolar başlamıştı.

Söz konusu protestolarda binlerce kişi gözaltına alındı.

 

 

AP, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU