Birleşik Krallık'ta beyaz bir erkek ayrımcılık davası açtı: Siyahi kadın meslektaşım daha çok maaş alıyor

"Bu bir adalet meselesi... Irkım ve cinsiyetim maaşıma dair kararlara etki etti"

Davaya bakan hakim Richard Nicolle, gelecek birkaç hafta içinde karar verileceğini bildirdi (gov.uk - HMICFRS)

Birleşik Krallık'ta (BK) siyahi kadın meslektaşının kendisinden daha fazla maaş aldığını öğrenen beyaz bir erkek olan Matthew Parr, cinsiyet ve ırk ayrımcılığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı'na dava açtı.

2016'da işe yıllık 133 bin sterlin (yaklaşık 1 milyon 100 bin TL) maaşla işe başlayan Parr, kendisinden 15 ay önce aynı pozisyonda işe giren Wendy Williams'ın yıllık 185 bin sterlin (yaklaşık 1 milyon 800 bin TL) maaş aldığını öğrendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daily Mail'in haberine göre, her iki polis müfettişinin de işe girdiği zamanlarda BK hükümeti, üst düzey devlet görevlilerinin maaşlarını azaltmaya çalışıyordu.

Parr, Williams'a düşük maaş vermenin ayrımcılık gerekçesiyle hukuki sorunlara yol açabileceğinin düşünüldüğünü iddia etti. İçişleri Bakanlığı'nın "itibarının zarar" göreceği endişesiyle Williams'a yüksek maaş verdiğini ancak kendisinin düşük maaşı kabul edip bir talepte bulunmayacağını varsaydığını söyledi.

"Ben beyaz bir erkeğim. Eşit ücret ve ayrımcılık davalarındaki tipik davacı olmadığımı kabul ediyorum. Ayrıca, görece yüksek bir maaş aldığımı da kabul ediyorum. Mevcut maaşım tüm müfettişlere ödenseydi memnun olurdum" diyen Parr sözlerine şöyle devam etti:

Bu bir adalet meselesi... Irkım ve cinsiyetim maaşıma dair kararlara etki etti.

İçişleri Bakanı Priti Patel'in avukatı Ben Collins ise Williams işe alındığında mevcut bir maaş politikası olmadığını belirtti. Söz konusu politika uygulanmaya başlandıktan sonra işe alınan ilk kişinin Parr olduğuna işaret eden Collins, "İkinci kişi de aynı maaşı alıyordu" dedi ve ekledi:

Parr siyahi bir kadın olsaydı da aynı muameleyi görürdü.

İçişleri Bakanı bütün müfettişlere maaşlarının yıllık 175 bin sterlin (yaklaşık 1 milyon 700 TL) olacağını haber verirken Parr, bunu yaparak Patel'in mahkemede elini güçlendirdiğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU