"Uçamayacak kadar şişman": Basra Körfezi'nde çöpe atılan fast-foodlarla tıka basa dolan obez martılar karaya oturdu

Yetkililer, kuşların artık denizdeki balıklara yaklaşmamasından, sadece "meyve suyu ve tatlılara" ihtiyaç duymasından yakınıyor

Martıların becerikli ve zeki oldukları, hemen hemen her şeyi yedikleri biliniyor (AP)

Bahreyn'deki martılar, çöpe atılan yemeklerle çok fazla beslendiği için uçamayacak kadar şişman olarak nitelendirildi.

Kuşlar, körfez krallığının baharatlı tavuktan ve yağda pişirilmiş pilavdan oluşan ulusal yemeği machboos tepsileriyle kendilerini tıka basa dolduruyor.

Yetkililere göre martılar buna o kadar alıştı ki artık doğal beslenme alanlarından, yani denizden kaçınıyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya'daysa çöpe atılan yiyecekler martıları genellikle açık alanda bırakılan fast food yiyecekleri yedikleri iç kesimlere çekiyor.

Liverpool Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 6 yıl önce yaptıkları araştırmada paket servis yiyeceklerinden çok fazla yiyen kuşların şişmanladığını ortaya çıkarmıştı. Çalışma, bunun kuşlarda sağlık problemlerine yol açabileceğini ortaya koymuştu.

Bahreyn'in kuzey belediye meclisinin teknik komitesi başkanı Abdullah El Qubaisi, sokaklarda dolaşan şişman martıların "saygın mahallelerin itibarını düşürdüğünü" söyledi. Gıdaların uygunsuz şekilde atılmasına karşı önlem alınması çağrısında bulunan El Qubuaisi şöyle devam etti:

"Martılar artık çok kilolu hale geldikleri için uçamıyorlar. Onları yerde yürürken görüyoruz, sanki işten çıkıp öğle yemeği için eve gidiyorlar gibi.

Onları sadece machboos ve benzeri geleneksel yemeklerin artıklarıyla beslenirken görüyoruz.

Bahreyn Gulf Daily News'e verdiği demeçte, "Bu kuşlar için yapılabilecek tek şey onlara bir sürahi meyve suyu ve çeşitli tatlılar servis etmek" dedi.

Teknik olarak 'deniz martısı' (seagull) diye bir kuş olmasa da kuzey gümüş martıları (herring gulls), küçük gümüş martıları (common gulls), kara sırtlı martılar (black backed gulls) ve karabaş martılarına (black-headed gulls) genel olarak 'deniz martısı' adı veriliyor.

Veterinerler, Instagram'da şişman evcil hayvan fotoğraflarının popüler olmasının hayvan sahiplerini hayvanlarını aşırı beslemeye teşvik ederek bu hayvanların sağlıklarını tehlikeye attığına dair de uyardı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU