İran’da ordu ile istihbarat karşı karşıya geldi: Genelkurmay Başkanlığı, İstihbarat Bakanı'nın Fahrizade suikastına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi

İran'da silahlı kuvvetlere katılma ve askere alınma başvurusunda bulunanların kayıt prosedürleri sırasında ve eğitime katılımları onaylanmadan önce kapsamlı tıbbi muayenelerden geçtikleri biliniyor

İran İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ekim 2019'da Tahran'da düzenlenen bir üniversite konferansında bir araya gelmişti (AFP)

İran Genelkurmay Başkanlığı, dün, bir silahlı kuvvetler mensubunun İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade suikastına karıştığını öne süren İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi’ye sert eleştiriler yöneltti. Genelkurmay Başkanlığı ayrıca, söz konusu kişinin, bağlı olduğu asker birimden yıllar önce uzaklaştırıldığını bildirdi.

Geçen hafta yaptığı açıklamada bir ‘silahlı kuvvetler mensubunun’ Kasım ayında Tahran yakınlarında nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’ye düzenlenen suikastın planlanmasına destek sağladığı bilgisini paylaşan Alevi, “Biz, silahlı kuvvetler sahasında istihbarat çalışması yapamadık” dedi.

8 Şubat’ta devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerden bu konuda iş birliği yapacak birinin görevlendirilmesini istediklerini belirten Mahmud Alevi, “Maalesef, silahlı kuvvetler bize bir temsilci göndermeden Fahrizade suikasta uğradı” ifadelerini kullanmıştı.

İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı ise Bakan’ın iddialarına verdiği cevapta, söz konusu şüphelinin “2014 itibariyle eğitim almaya başladığı Silahlı Kuvvetler saflarından aynı yıl ahlaki nedenler ve uyuşturucu bağımlılığı dolayısıyla uzaklaştırıldığını” bildirdi.

Nitekim “hiç askere alınmamış olan” bu nedenle askeri değil de sivil sayılan şüpheliyi izlemeye alma yetkisinin İstihbarat Bakanlığına ait olduğu da vurgulandı.

İran'da silahlı kuvvetlere katılma ve askere alınma başvurusunda bulunanların kayıt prosedürleri sırasında ve eğitime katılımları onaylanmadan önce kapsamlı tıbbi muayenelerden geçtikleri biliniyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Alevi’nin İran'ın düşmanlarının işlerini kolaylaştırmaması için yaptığı açıklamalarda daha dikkatli olması ve İstihbarat Bakanlığı ile silahlı kuvvetlerin saygınlığını gözetmesi gerektiğini vurguladı.

Nitekim İran'da güvenlik ve askeri kurumlar arasında bu tür aleni eleştiriler nadiren kaydediliyor.

Alevi’nin bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarından bir hafta sonra ISNA haber ajansı, “bahsi geçen kişinin silahlı kuvvetlerin eski bir üyesi olduğunu ve suikast gerçekleşmeden önce ülkeyi terk ettiğini” okuyucularına aktardı.

İran'ın önde gelen bilim adamlarından olan Fahrizade, 27 Kasım’da Tahran’ın doğusundaki Demavend’e bağlı Abserd şehrinde konvoyuna düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU