CHP Sözcüsü Öztrak: Bu işsizlik oranıyla Türkiye'nin rakipleri Haiti, Yemen, Irak ve Suriye

CHP Sözcüsü Faik Öztrak basın toplantısında yüzde 14,7 olarak açıklanan işsizlik oranını değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın açıklamalarından önemli bölümler: 

“1 milyon 360 bin kişi işsizler ordusuna katılmış. Bu seride rekor. Bugüne kadar böyle bir artış olmamıştı. Bu sayı artarken bunun 811 bin kişisi çalışıp işini kaybedenler. Bu işini kaybedenlere baktığımız zaman sektörlere dağılımı ilginç. Sanayide 230 bin çalışan 1 yıl içinde işini kaybetmiş, inşaat sektöründe 481 bin kişi işini kaybetmiş. Tarımda da 296 bin kişi işini kaybetmiş. İşsizlik oranı yüzde 15’e yaklaştı. Hep kullandığımız en geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 475 bin kişiye çıkmış. Bu işsizlik oranıyla Türkiye'nin rakipleri Haiti, Yemen, Irak ve yerle bir olmuş Suriye”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ülkemizde ne okuyanlar ne de çalışanların sayısı 5 milyon 125 bine ulaşmış. Hiçbir şey yapmıyorlar ne okuyorlar ne çalışıyorlar. İstihdamı 2 buçuk milyon kişi artırılacaktı bırakın artırmayı istihdam çöktü. Bütçe harcamalarındaki olağanüstü artışa rağmen.”

"Şubat ayı işsizliği 3 ayı gösteriyor artmaya devam ediyor. Geçen yıl fazla veren faiz dışı denge ilk dört ayda 16 milyar TL açık vermiş... Merkez Bankası'nın ihtiyat akçesine el atmasını hala hükümet tarafından yalanlandığını duymadık. İnsanımızın kefen parasına el atılmaya kalkılıyorsa biz ölmüşüz ağlayanımız yok. Gelen bu verilen açık şeçik yangının büyümeye başladığını ortaya koyuyor."

“Bütün bu rakamlar bir şey gösteriyor. Bu ülkenin en can yakıcı gündemi ekonomidir. Ama saray hala seçim derdinde. Bu ülkede hiçbir yönetim bugüne kadar kendi siyasi ikbali için milletin gerçek gündemine ve ekonomiye bu kadar ihanet etmemiştir. Sarayın damardı çıkmış, nisan marttan iyi olacak gibi ifadeler kullanıyor. Sonra tünelin içinden bize doğru yaklaşan ışığı gördük ama bütün bu olup bitenler gösteriyor ki o ışık hızlı trenin ışığı ezip geçecek. Sarayın kibirli kişisi “ekonominin sorumlusu benim” demişti. Ne oluyor şimdi? Dövizin ateşi bir türlü düşmüyor. Bunun nedeni de Türk Parasını artık güçlü görülmemesi. Yapılması gereken ülkede istikrarı temin edecek önlemleri almak. Ama bu iktidara dönüp bakıyorsunuz ekonomi ile uğraşmak yerine demokrasiye darbe üzerine darbe vurmak için yöntemler deniyorlar.”
 


"Gazeteci Yavuz Selim Demirağ linç edilmeye kalkıldı. İmamoğlu'nun kampanyasına destek olduğu için bıçaklanan var. Belediye Başkan adaylarımız İmamoğlu ve Çerçioğlu aleyhine ifade verirse serbest kalacağını söylediler. Buna kim aracılık ediyor? Bir gazeteci cezaevinde kendisiyle görüşüyor. Bu ciddi bir skandal. Bu skandalı açığa kavuşturmak için şu soruların sorulması gerekiyor. Bu gazeteci sanığın yakını olmamasına rağmen cezaevinde nasıl görüşür? Kim izin veriyor? Nasıl izin veriyor? Bakanların bu görüşmeden haberi var mı? Sanığın ifadelerinden bazı bakanların sanık ailesiyle görüştüğü anlaşılıyor. Hatta sanığa haber yolladıkları da anlaşılıyor. Bu bazı bakanların ortaya çıkmalarını ve kendilerini açıklamalarını bekliyoruz."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU