Ana muhalefet lideri O'Toole: Kanada Uygur soykırımına göz yummamalı

Kanada Muhafazakar Parti lideri, Çin'in batı Sincan bölgesinde 1 milyondan fazla Uygur'a karşı soykırım yaptığını söyledi

Fotoğraf: AA

Kanada'nın ana muhalefet partisi Muhafazakar Parti’nin lideri Erin O'Toole, "Çin'in 1 milyondan fazla Uygur Türküne karşı soykırım yaptığını" belirterek, ülkesinin buna göz yummaması gerektiğini söyledi.

O'Toole, AP'ye yaptığı açıklamada, Başbakan Justin Trudeau'ya çağrıda bulunarak hükümetin Uluslararası Olimpiyat Komitesine 2022 Kış Olimpiyatları'nı Pekin'den çekmesi için baskı yapması gerektiğini belirtti.

Çin'in batı Sincan bölgesinde 1 milyondan fazla Uygur'a karşı soykırım yaptığını söyleyen O'Toole, "Kanada tavır almalı ancak bunu tek başımıza yapmamıza gerek yok. Bu konuda en yakın müttefiklerimizle çalışmalıyız" dedi.

Ayrıca Çin'in Hong Kong'da da bir polis devleti dayattığını ve iki Kanadalıyı Çin hapishanelerinde keyfi olarak gözaltına aldığını kaydeden O'Toole, Başbakan Trudeau'nun ise Kanada'nın Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) baskı yapıp yapmayacağına veya Kanadalı sporcuları olimpiyatlar için Çin'e göndermeyeceği yönünde açıklama yapmadığına dikkati çekti.

Erin O'Toole Uluslararası Olimpiyat Komitesinin, olimpiyatların yapılacağı ülkeyi değiştirmemesi halinde boykotun düşünülebileceğini belirtti.

Kanada Federal Parlamentosunun Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi, Ekim 2020'de, Çin'in Müslüman Uygur Türklerine yönelik "toplama kampları, toplu tutuklamalar, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma" gibi önlemler de dahil baskıcı uygulamalarının "soykırım" olarak tanımlanması kararı almıştı. 

Öte yandan Dünya Uygur Kongresi de Pekin'de yapılacak 2022 Kış Olimpiyatları'nı "Soykırım Oyunları" olarak nitelemiş ve Uluslararası Olimpiyat Komitesine olimpiyatların Çin'de yapılmaması çağrısında bulunmuştu. 

Aralarında Uygur Türklerinin de bulunduğu Tibetliler, İç Moğollar, Hong Kong ve diğer mağdurları da temsil eden 180 hak grubundan oluşan bir koalisyon, bu ayın başında açık mektup yayımlayarak diplomatik boykot çağrısında bulunmuştu.

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

Konuyla ilgili yazılan haberleri ise reddediyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU