MİT tırları davası sonuçlandı: Gül’ün davası düştü, Berberoğlu’na ceza yok

MİT tırlarına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin davada mahkeme Enis Berberoğlu'na daha önceden aynı olayla ilgili ceza verildiği gerekçesiyle yeniden ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi, Erdem Gül hakkındaki davayı ise düşürdü

MİT tırları dosyasında yargılaması süren tek isim, hakkında yakalama kararı bulunan Can Dündar / Fotoğraf: AA

Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait tırların Suriye'ye silah taşıdığına dair haberler nedeniyle Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, eski Ankara temsilcisi Erdem Gül ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında "terör örgütüne üye olmadan yardım etmek" suçlamasıyla açılan dava 2 isim yönünden sonuçlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Berberoğlu meclis çalışmalarını gerekçe göstererek katılmazken, Erdem Gül ve sanık avukatları katıldı. Sanık Can Dündar firari olduğu için dosyası ayrılmıştı. Kapalı oturum şeklinde görülen davaya izleyiciler ve gazeteciler alınmadı. Mahkeme Berberoğlu hakkında daha önce aynı suçlama nedeniyle verilmiş bir ceza bulunduğu gerekçesiyle yeni bir hüküm kurmadı. Berberoğlu'nun yurtdışı yasağı adli kontrolü kaldırıldı. Gül hakkındaki dava ise 4 aylık yasal süre içinde açılmadığı gerekçesiyle düşürüldü. Yargılama firari Can Dündar yönünden devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a ilettiği iddiasıyla yargılandığı davada "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 16. Dairesi 20 Eylül 2018 tarihinde yerel mahkeme kararını onamış, Berberoğlu’nun milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti. Berberoğlu bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM Berberoğlu’nun başvurusunu henüz görüşmedi. Eğer AYM Berberoğlu lehine karar verirse, MİT tırlarıyla ilgili herhangi bir kovuşturma kalmamış olacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU