16 yaşındaki genç kız Instagram’da düzenlediği anketten 'öl' çıkınca intihar etti

Genç kızın takipçilerinin yüzde 69’u ankette “ölüm” seçeneği için oy verdi

Fotoğraf: The Independent

Emma Snaith - The Independent

Instagram’da yaşamına son verip vermemeyi oyladığı bir anket düzenleyen 16 yaşındaki genç kız intihar etti.

Malezya’nın Kuching şehrinde gerçekleşen olayda, genç kız Instagram paylaşımında “Gerçekten önemli, karar vermeme yardım edin Ö/Y” diye yazdı.

Ö’nün “Öl”, Y’nin “Yaşa” anlamına geldiği ankete katılanların yüzde 69’u “Öl” seçeneğini seçti.

Genç kızın bir alışveriş merkezinin 3. katından aşağı atladığını söyleyen Polis Şefi Aidil Bolhassan, “Instagram arkadaşlarının yüzde 69 kadarı kendisini öldürme kararını desteklemiş” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bolhassan ayrıca, genç kızın depresyonda olduğunu, Facebook hesabından yaptığı bir paylaşımda da, “S… hayatından vazgeçmek istiyorum yorgunum” yazdığını belirtti.

Ülkenin kuzey batısındaki Penang eyaletinden Milletvekili Ramkarpal Singh, ölmeyi seçmesi için oy verenlerin intihara teşvikten suçlu olabileceğini söyledi. Singh şu ifadeleri kullandı:

“Instagram hesabındaki kişilerin çoğunluğu, onu yaşamına son vermekten caydırsaydı genç kız bugün hala yaşıyor olabilir miydi? Eğer profesyonel destek almasını tavsiye etselerdi, bu önerileri dikkate alır mıydı?”

Malezya kanunlarına göre, reşit olmayan birinin intihar etmesini teşvik etmekten suçlu bulununlar ölüm cezası ya da 20 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Genç kızın ölümüyle ilgili soruşturma başlatılması çağrısında bulunan Malezya Gençlik ve Spor Bakanı Syed Sadık Syed Abdul Rahman, “Genç bir yaşamın bu şekilde sonlanması çok kötü” dedi.

Instagram şubatta yaptığı açıklamada kendine zarar verme görüntülerini kısmi olarak yasaklayacağını açıklamıştı.

İngiltere’de 2017’de 14 yaşındaki bir kız öğrenci sosyal medyada intiharla ilgili izlediği içeriklerin ardından yaşamına son vermiş, bu olaydan sonra kendine zarar vermeyi ve intiharı yücelten mesajları kaldırma konusunda yeterli duyarlılığı göstermemekle suçlanan Instagram, yoğun eleştiri almıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU