Elon Musk açıkladı: Starship SN10'un iniş şansı yüzde 60

Son deneme "insanlığın aya geri dönmesine, Mars'a ve ötesine seyahat etmesine yardımcı olmak" için tasarlandı

SpaceX 2 Şubat 2021'de ABD'de Teksas, Boca Chica'daki tesislerinden deneme uçuşu için Starship SN9'u fırlatmıştı (Reuters)

SpaceX, önceki iki örneğin şiddetli patlamalarla son bulmasının ardından bu hafta en son Starship prototipi önemli bir uçuş denemesi gerçekleştirecek.

Starship SN10'un iniş kabiliyetinde iyileştirmeler yapıldı ve SpaceX'in Teksas, Boca Chica'daki tesisinden fırlatılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SpaceX CEO'su Elon Musk söz konusu geliştirmelerin Starship'in başarılı iniş ihtimalini yüzde 60'a çıkaracağını söyledi.

SN8 ve SN9 Starship prototiplerinin yüksek irtifa testleri roketlerin yıkımıyla sonuçlanmış olsa da büyük ölçüde başarılıydı.

Her iki denemede de SpaceX'in aracı kontrollü bir aerodinamik iniş gerçekleştirmek için yeniden yönlendirmeden önce 10 km'nin üzerine fırlatma kapasitesi ortaya konmuştu. Her ikisi de iniş için karmaşık bir dönme manevrasına girmişti fakat ikisi de inişi tamamlayamamıştı.

Starship SN9 denemesinin ardından SpaceX "Bu uçuş denemeleri tamamen hem mürettebatı hem de kargoyu uzun süreli, gezegenler arası uçuşlarda taşımak ve insanlığın aya geri dönmesine, Mars'a ve ötesine seyahat etmesine yardımcı olmak için tasarlanmış, tamamen yeniden kullanılabilir bir ulaşım sistemine dair anlayışımızı ve bu doğrultudaki çabalarımızı geliştirmekle ilgili" ifadelerini kullanmıştı.
 

starship mars.jpg
SpaceX'in Teksas'taki Boca Chica tesisinde salı günkü uçuş denemesi öncesinde Starship SN9 ve SN10 prototipleri (YouTube)


En son deneme Starship SN9 denemesinden sadece iki hafta sonra ve SN8 denemesinden 10 haftadan daha kısa bir süre sonra gerçekleşecek.

Bu hızlı deneme oranı Musk'ın SpaceX çalışanlarına Mars'a gidecek taşıtın geliştirilmesine Starlink gibi diğer görevlere nazaran öncelik vermelerini söylemesinden sonra gerçekleşti.

Teknoloji milyarderi 2024 kadar erken bir tarihte Starship'le Mars'a insan göndermeyi ve iki gezegen arasında güvenilir bir rota sağlamak için taşıtı seri üretime sokmayı umuyor.
 


Denemeler başarılı olursa ve fon sorunu yaşanmazsa SpaceX gelecek 10 yıl boyunca "her yıl 100 Starship" üreterek yeni nesil roketlerden oluşan bin taşıtlık bir filo oluşturabilir.

Musk insanlığın gelecekte hayatta kalmasını sağlamak için kızıl gezegende bir koloni kurmanın yanı sıra ölmeden önce Mars'a seyahat etme arzusundan sık sık bahsetmişti.
 

starship explosion.jpg

SpaceX'in Starship SN9'u 2 Şubat 2021'de Teksas'ta Boca Chica'da iniş sırasında patlamıştı (SpaceX)


SpaceX, Starship SN10 uçuş denemesinin tam saatini ve tarihini henüz açıklamış değil fakat önceki fırlatmalar hava durumuna ve Federal Havacılık İdaresi'ne bağlı gecikmelerle ertelenmişti.

SpaceX'in önce Raptor roket motorlarının statik yangın testini tamamlaması gerekiyor ve Cameron Belediyesi'ndeki yollar hala kapatılmadı.

NASA Space Flight'a göre Starship SN11'in yanı sıra SN18'e kadar gelecek prototipler de şu anda geliştirme aşamasında.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU