Myanmar ordusu, darbe karşıtlarının 20 yıl hapis cezasına çarptırılacağını duyurdu

Ordudan yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirmesini engelleyenlerin 20 yıl, halk arasında korku veya huzursuzluk uyandırdığı tespit edilenlerin ise 3 ile 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacağı bildirildi

Fotoğraf: Reuters

Myanmar'da ordunun 1 Şubat'ta yönetime el koymasına sonrası başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

Protesto gösterilerini bastırmak isteyen Myanmar ordusu, "sözlü, yazılı, işaretlerle veya görünür temsille" orduya karşı nefreti kışkırttığı tespit edilenler için ağır hapis ve para cezalarının geçerli olacağını açıkladı. 

Myanmar'da yönetime el koyan ordu tarafından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirmesini engelleyen kişilerin 20 yıl, halk arasında korku veya huzursuzluk uyandırdığı tespit edilenlerin ise 3 ile 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Askeri darbe hükümeti tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada ise, orduya tutuklama, arama yapma ve mahkeme kararı olmaksızın insanları 24 saatten fazla gözaltında tutma yetkisi verildiği belirtilmişti.

Ülkedeki geniş çaplı protestoların sosyal medyada organize olmasını önlemek için askeri yönetim, dün internet erişimine geçici süreliğine yasak getirmişti.

Ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.  

Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal ilan ederken ülkenin fiili lideri Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı. 

Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum darbeyi kınayan açıklamalar yapmıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle protesto gösterilerine başladı. Polis, yer yer göstericilere müdahalelerde bulunurken, ordu ise bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

 

Independent Türkçe, İHA
 

DAHA FAZLA HABER OKU