Alabama, tecavüz ve ensest sonucu oluşan gebelikler dahil kürtajı yasaklayan tasarıyı kabul etti

Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey tasarıyı imzalarsa bu ABD’deki en katı kürtaj yasası olacak

Fotoğraf: The Independent

ABD’de Alabama Eyalet Senatosu, annenin sağlığını korumak dışında tüm kürtajları yasa dışı hale getiren tasarıyı kabul etti.  

Ülkenin en katı kürtaj tasarısını daha önce Alabama Temsilciler Meclisi onaylamıştı. Tasarı şimdi eyaletin Cumhuriyetçi valisi Kay Ivey’in onayına sunulacak. Tasarıyı imzalayıp imzalamayacağına dair yorum yapmayan Ivey’in katı bir kürtaj karşıtı olduğu biliniyor.

Eyalet Senatosu’ndan 25’e 6 oyla geçen tasarı, valinin imzasının ardından 6 ay içinde yürürlüğe girecek. Ancak Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve diğer aktivist grupların tasarıya karşı yasal süreç başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’de kürtaj haklarını kısıtlayan tasarılar bu yıl 16 eyalette onaya sunuldu. Bu eyaletlerden 4’ünde valiler bebeğin kalp atışının tespit edilmesi halinde kürtajı yasaklayan bu tasarıları onayladı.

Ancak Alabama tasarısı konuyu bir adım öteye taşıyor ve neredeyse ne sebeple olursa olsun her türlü kürtajı yasaklıyor. Kürtaj işlemini gerçekleştirenleri suç işlemiş sayan tasarı, bu kişilere 10-99 yıl hapis cezası öngörüyor. Kürtaj yaptıran kadınlarınsa cezai sorumluluğu bulunmuyor.

Tamamı erkek 27 Cumhuriyetçi üyenin kontrolündeki Alabama Senatosu ayrıca Demokratların tecavüz ve ensest mağduru hamile kadınlara kürtaj hakkı öngören değişiklik teklifini de reddetti. 

Kürtaj karşıtları, yürürlüğe koydukları her kanun karşısında yasal mücadele verileceğini biliyor. Örneğin ABD mahkemeleri geçen yıl Kentucky ve Iowa eyaletlerinin kabul ettiği kısıtlayıcı yasaların yürürlüğe girmesini durdurmuştu. Ancak Alabama kürtaj tasarısının savunucuları, doğmamış bir çocuğun yaşam hakkının diğer tüm haklardan üstün olduğunu düşünüyor.  
 


Alabama tasarısını savunan Cumhuriyetçi Senator Clyde Chambliss, bu tasarıyla ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurarak, kürtajı yasal hale getiren 1973 tarihli karara itiraz edebileceklerini umuyor.

Kürtaj hakkını savunanlar, “kalp atışı” yasası olarak anılan tasarıyı önemli bir yasak olarak kabul ediyor çünkü bir bebeğin kalp atışı, bir kadın belki de henüz hamile olduğunu fark edemeden, 6 hafta kadar erken bir sürede tespit edilebiliyor.  

ABD merkezli Üreme Sağlığı Doktorları grubu kürtaj yasağının sağlık hizmeti açısından feci sonuçları olacağına dikkat çekti. Kurul üyesi Dr. Yashica Robinson yaptığı yazılı açıklamada, “Doktorlar, adalet sistemi tarafından incelenme korkusuyla, hamilelik hastanın sağlığı için zararlı ya da ölümcül olsa bile, ihtiyacı olan hastalara yardım etmek istemeyecek” dedi.

ABD’nin en önemli feminist örgütlerinden The National Organisation for Women ("Ulusal Kadın Örgütü"; NOW), yasağın anayasaya aykırı olduğunu savundu. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu açıkça, yaklaşan seçimlerde kürtaj karşıtı adaylara siyasi destek sağlama çabasıdır. Ve kadınların sağlığı, bağımsızlığı ve mutluluğu için doğrudan tehdittir.”


Reuters

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU