ABD: Üçüncü yol ve bölünmenin zamanı

Amerikalıların Trump'ın ağından kurtulmaları zor. Üçüncü yolun ve bölünmenin zamanı kesinlikle geldi

Fotoğraf: AFP

Eski Başkan Donald Trump'ın mirasından nasır kurtulabiliriz? Bu soru artık Amerikan Cumhuriyetçi Parti liderlerinin uykularını kaçırmaya başlamış görünüyor.

Eski başkanın Senato'daki yargılama süreci devam ederken, birkaç gün önce sanal dünyada da olsa Cumhuriyetçi Parti'nin geleneksel kanadını temsil eden eski yetkilileri ile mevcut yetkilileri arasında üst düzey bir toplantı gerçekleştirildi.

Partinin geleneksel kanadı, Trump'ın Amerikan siyaset ve demokrasi hayatına zarar verdiğine inanıyor. Kendisiyle hemen yüzleşmek ve gelecekte de mücadele etmek için "merkez sağ" eğilimli yeni bir üçüncü parti veya yol oluşturması gerektiğini düşünüyor.

Bu haber, kaynağını toplantıya katılan 4 kişiye dayandıran Reuters haber ajansına ait.


Cumhuriyetçilerin bu ilginç önerisinin açıklanmış hedefi, anayasaya ve hukukun üstünlüğüne bağlı kalabilecek iki Cumhuriyetçi aday -ilkesel olarak- sağlamak.

Zira büyük Amerikan partisinin gidişatını düzeltme zamanının geldiğini düşünen muhafazakâr kanat, anayasa ve hukukun üstünlüğüne bağlı olma fikirlerinin Trump ile ekibi tarafından ağır baskıya, haksızlığa ve aşağılamaya maruz kaldığına inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Cumhuriyetçilerin son toplantısının arkasında başka gizli amaçlar olduğunu düşünmemizi gerektiren senaryolar var mı?

Bilhassa Trump'ın yargılama süreci sonunda suçsuz bulunabileceği, ki büyük olasılıkla böyle olacak ve aksi ihtimalin, yani suçlu bulunmasının Cumhuriyetçi Parti'nin alenen intiharı anlamına geleceği göz önüne alındığında, elbette başka senaryolar söz konusu.

Peki, bu ne anlama geliyor?

Beyaz Saray'daki son günlerinde Donald Trump, fırtınaya karşı durmanın zorluğunu anladı. Bu nedenle zirvede iken saklanmayı ve hava sakinleştiğinde meydanlara geri dönmeyi uygun gördü.

Wall Street Journal gazetesi 20 Ocak'taki sayısında, Trump'ın yardımcılarının yanı sıra yakın çevresi ve danışmanlarıyla büyük olasılıkla adı "Ulusal Parti" olacak yeni bir siyasi parti kurulması konusunda yaşanan tartışmayı ortaya çıkardı.

Bu bağlamdan bakınca, Cumhuriyetçi Parti kadrolarının son toplantısının düzenlenme amacını anlamak kolaylaşıyor. Yani, Trump'ın atabileceği adımlara karşı bir öncü adım olduğu anlaşılıyor.

Burada şu temel soru öne çıkıyor: Trump'ın gerek kendisi gerekse Amerikan siyasi hayatını saran yozlaşmadan şikâyet etmekten bıkan Demokrat ve Cumhuriyetçi olsun birçok Amerikalı için üçüncü bir yolu temsil eden bu adımı atması ve bu yolda ilerlemesi gerçekten de mümkün mü?

Trump bunun için gerekli finansal araçlara kesinlikle sahip. Popüler halk kitlesine gelince, milyonlara ulaşıyor.

Trump'ın 2016'daki başkanlık kampanyasından önce bu kitlenin bir bölümünün Cumhuriyetçi Parti'nin politikalarına katılmadıkları da göz önüne alınmalı.


Rakamlar ne yalan söyler ne de bir şeyi güzelleştirmeye çalışır. İşte Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelenlerinin, seçimi kaybetmesine rağmen Trump'ın Cumhuriyetçi Parti içindeki gücünden aşırı bir endişe duymalarının nedeni de bu.

Kendisine oy veren 74 milyon Cumhuriyetçi, seçimlerin hileli olduğuna ve Cumhuriyetçi kurmayların Demokrat Parti ile birlikte Trump'a karşı komplo kurduklarına inanıyor.

Çünkü Trump siyasi elitin dışından geldi ve aşırı sağın deyimiyle bu elitlerin ABD'yi esir alan üstüncü vizyonlarına meydan okudu.

Yukarıda bahsettiğimiz rakamlardan biri de Wall Street Journal gazetesinin başkanlık seçimleri arifesinde düzenlediği kamuoyu yoklamasının sonucudur.

Buna göre Cumhuriyetçi kitle içinde eski Başkan Trump'a destek yüzde 54 iken diğer liderlere verilen destek yüzde 38 idi.

Şubat ayının ilk haftasında The Hill gazetesinin yayınladığı kamuoyu yoklaması da Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 64'ünün Trump'ın liderliğindeki yeni bir partiyi desteklemeye hazır olduklarını, yüzde 32'sinin de büyük olasılıkla destekleyeceklerini gösterdi.

Ancak, Trump konusunda kibirli Cumhuriyetçi ve Demokratları en çok şaşırtan nokta, ankete katılan bağımsızların yüzde 28'inin ve Demokratların yüzde 15'inin de Trump'ın yeni partisini desteklemeye hazır olduklarını belirtmeleri oldu.

Aslında halihazırda, uzun vadede kalıcı, öfke dolu, çok sayıda destekçisi olan, Cumhuriyetçi Parti içinde güçlü bir siyasi etkiye sahip bir Cumhuriyetçi Trump kanadı ile karşı karşıyayız.

Bu, Stanford Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Terry Moe'nın görüşü.


Donald Trump, son 4 yılda ne yaptı da Cumhuriyetçi Parti içindeki bu muazzam popülerliği elde etti?

Başta Francis Fukuyama olmak üzere büyük Amerikan düşünürlerinin çoğuna göre, Trump, beyaz adamın, özellikle çıkarlarının Çin'e karşı çıkan, son 50 yılda Amerikan hayatın karmaşasının ortasında çözünen dini ve kişisel özgürlükleri destekleyen bir liderin etrafında toplanmak olduğuna inanan işçi tabakalarının maruz kaldığı marjinalleştirmeye oynadı.

Trump'ın göç karşıtı politikaları, Amerikan demografisindeki hızlı değişimden korkanlar tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.

Dahası, işçi ücretlerini artırma ve daha fazla iş fırsatı yaratma vaatleri ile "Önce ABD" sloganı, milyonlarca Amerikalı arasında milliyetçi bir eğilime dayalı güçlü bir bağ oluşturdu ve kendisine destekçi kazandırdı.


Cumhuriyetçiler başkanlık seçimlerini kaybettiler, fakat birçok kişinin üzerinde durmadığı bir nokta var; 50 eyaletin yasama meclisinde çoğunluğu elde etmiş olmaları.

Bu, 2022'de geri dönüp Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirmelerini mümkün kılıyor. Bunu başarırlarsa, Trump Beyaz Saray'dan ayrıldığı gün verdiği geri dönme sözünü yerine getirebilir.

Senato'daki Cumhuriyetçiler bir ikilem içinde; Trump'ın suçsuz bulunması için oy verirlerse, Amerikan demokratik oyununun kurallarına aykırı ve tezat bir olayı destekliyor görünecekler.

Suçlu bulunması yönünde oy verirlerse, Cumhuriyetçi Parti çökecek. Özetle, Amerikalıların Trump'ın ağından kurtulmaları zor. Üçüncü yolun ve bölünmenin zamanı kesinlikle geldi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU