Doğum sonrası enfeksiyonlarda önleyici antibiyotiklerin faydası kanıtlandı

Bilim insanları antibiyotik kullanmaktan imtina eden ülkeleri ve Dünya Sağlık Örgütü'nü kararlarını gözden geçirmeleri için uyardı

Tıbbi yardımla normal doğum yapan kadınlara önleyici antibiyotik vermenin enfeksiyon riskini neredeyse yarı yarıya azalttığı bulundu / Fotoğraf: The Independent  

Tıbbi destekle normal doğum yapan kadınlara önleyici antibiyotik vermenin, enfeksiyon riskini yarı yarıya azaltacağını ortaya kondu.

Oxford Üniversitesi öncülüğündeki bir grubun yaptığı çalışmaya göre, doğumda forseps veya benzer müdahaleler gerektiren kadınlara antibiyotik verilerek yılda binlerce ölümcül enfeksiyonun önlenebileceği tespit edildi.  Araştırmayı yöneten Oxford Üniversitesi'nden Profesör Marian Knight, “Gebeliğe bağlı enfeksiyon, ölümlerin ve ciddi hastalıkların ana nedenlerinden biridir. Neredeyse 5 kadından biri yardımlı vajinal doğumdan sonra enfeksiyon kapıyor ve sonuçlarımız bunun bir doz profilaktik antibiyotik ile yarıya kadar azaltılabileceğini gösteriyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları küresel yönergeleri güncellemesi için Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) ve önleyici antibiyotik vermeyen İngiltere, ABD, Avustralya ve diğer ülkelere de yaklaşımlarını değiştirme çağrısında bulundu.

Araştırmacılar, 2016’da dünya genelinde gebelikle ilgili enfeksiyonlardan dolayı 19 bin 500 kadının öldüğünün ve yüksek gelirli ülkelerde dahi, enfeksiyonların anne ölümlerinin 20'de birini oluşturduğunun altını çizdi.

Lancet adlı bilimsel yayında yer alan araştırma, İngiltere’de 3 bini aşkın kadın üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma sonucu kan zehirlenmesi vakaları yüzde 56 oranında azalırken, maliyetler de üçte bir oranında düştü. 
 


Bu yeni tedavi yöntemi, normal doğum sonrası enfeksiyon kapma oranını rutin antibiyotiklerin enfeksiyonları yüzde 60-70 oranında azaltan sezaryen doğumlarıyla aynı seviyeye getiriyor.

Kraliyet Üniversitesi Obstetrisyenler ve Jinekologlar Bölümü'nden (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) Dr. Pat O'Brien, "Yardımlı doğumdan sonra tek doz rutin antibiyotiğin, enfeksiyonları azaltmanın ve kadınlar için mümkün olan en iyi sağlık sonuçlarını sağlamanın yanı sıra sağlık hizmetinde komplikasyon maliyetlerini düşereceği de görülüyor" dedi. 

Öte yandan, dünyanın dört bir yanındaki sağlık sistemleri, ilaca dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına neden olan ve tıp bilimini "karanlık çağlara" döndürebilecek rastgele ve aşırı antibiyotik kullanımıyla mücadele etmeye devam ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU