Arkeologlar Stonehenge'in "gerçek kökenlerini" buldu

Televizyon programı hazırlayan bilim insanı Profesör Alice Roberts, "Ömrümde Stonehenge hakkında tanıklık ettiğim en heyecan verici arkeoloji çalışması" dedi

Uzmanlar "Britanya'nın en ünlü anıtının gerçek kökenlerini bulmuş olabileceklerini" düşünüyor (Reuters)

Arkeologlar bazı malzemelerin daha önce başka bir yerde başka bir amaca hizmet etmiş olabileceğine dair kanıtlar ortaya çıkardıktan sonra, antik Stonehenge anıtının "gerçek kökenlerini" keşfetmiş olabileceklerini düşünüyor.

Uzmanlar, antik başyapıtın neden ve nasıl inşa edildiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için uzun zamandır bölgede çalışıyor. Yapıda kullanılan volkanik mavi taşların bir kısmı Galler'deki menşe noktalarından alana 160 mil (yaklaşık 260 km) öteden getirilmiş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdi araştırmacılar daha küçük mavi taşların Galler'de bulunan Pembrokeshire'daki Preseli Tepeleri'nde daha da eski, uzun süredir kayıp bir anıtı oluşturduğuna dair işaretler ortaya çıkardı.

Stonehenge: The Lost Circle Revealed (Stonehenge: Kayıp Çember Ortaya Çıkarıldı) adlı BBC belgeselinin çekimleri sırasında Profesör Mike Parker Pearson'ın öncülük ettiği bir takım, taşların Galler'in batısındaki kıraç arazilerde bırakıldığına ilişkin izler işaretler keşfetti.

Televizyon programı hazırlayan bilim insanı Profesör Alice Roberts arkeologların "sürekli bununla uğraştığını" söyledi ve ekledi:

Çok kötü zamanlar geçirdiler. Yaklaşık 10 yıldır bununla ilgili çalışıyorlar. Pek çok farklı yere baktılar ve hiçbir şey bulamadılar. Neredeyse vazgeçmenin eşiğindeydiler ve sonra Waun Mawn denen bu yere baktılar.

Ancak sözkonusu alan daha önce "şüpheli ve önemsiz" olarak görülse de, artık mavi taşların Salisbury Ovası'na gelirken izlediği yola dair bir kanıt sağlayabilir.

Profesör Roberts "Buna rağmen yalnızca bir şey bulup bulamayacaklarını görmek için bir kazı yapmaya karar verdiler ve taş deliklerinden kalma kalıntılar buldular. Ve (kalıntılar) Stonehenge'deki dış daireyle tamamen aynı çaptaydı" diye anlatıyor.

Bulgu için "kesinlikle ömrümde Stonehenge hakkında tanıklık ettiğim en heyecan verici arkeoloji çalışması" diyen Roberts "Bu gerçekten inanılmaz bir şey, inanılmaz bir arkeoloji" ifadelerini kullandı.

Arkeologlar, Stonehenge taşlarının ne zaman ve nereden çıkarıldığını ve başta nerede durduklarını keşfetmek için 3 boyutlu tarama teknikleri, geleneksel saha arkeolojisi ve laboratuvar analizine başvurdu.

Ancak taşların nereden geldiği sorusunun yanıtlanmış olma ihtimali bulunsa bile İngiltere'ye neden taşındıkları hala gizemini koruyor.

Profesör Roberts şunları söyledi:

Elbette bu taşların neden Batı Galler'den Salisbury Ovası'na getirilmiş olabileceğine dair sorular var… ama nihayetinde bu tarihöncesine ait ve bilmiyoruz. Tarihöncesinde sıklıkla bu sorularla karşı karşıya kalırız ama hiçbir yazılı kayıt olmadığı için bunlara asla cevap bulamayacağımızı düşünüyorum.

Ajanslardan da yararlanılmıştır.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU