Elon Musk kripto parayı neden destekliyor ve bu neden önemli?

Bu, Elon Musk'ın bugüne kadarki en tuhaf ve muhtemelen en tehlikeli hamlesi olabilir. Peki, olası sonuçları ne? Ben Chu araştırdı

Musk, yapmaya gücü yettiği için bir balonu şişirerek basitçe eğleniyor olabilir (AFP)

Elon Musk son haftalarda (elektrikli otomobil şirketi Tesla'daki hissesi sayesinde bir noktada dünyanın en zengin kişisi olmanın yanı sıra) Twitter hesabında kripto parayı güçlü bir şekilde destekliyor.

Bazıları bunu eksantrik Musk'ın şaka amaçlı ve gelişmelere yönelik internet paylaşımları ağırlıklı trollüğünden ibaret görmüş ve gerçek hayatta görece pek de önemli olmadığını düşünmüştü.

Ancak görünüşe göre Musk bu hafta bizzat Tesla'yı kendi kripto para tespitine dahil etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Firma tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada, ayrılan kurumsal paranın 1,5 milyar dolarlık (yaklaşık 10 milyar 582 milyon TL) kısmının, rezerv getirilerinin "çeşitlendirilmesi ve maksimizasyonu" için Bitcoin isimli iyi bilinen kripto paraya yatırıldığı belirtildi.

Borsada dünyanın diğer büyük otomobil şirketlerinin neredeyse toplamından daha fazla değere sahip şirket ayrıca, yeni araçlarda müşterilerden doğrudan Bitcoin ödemelerini de kabul etmeye başlayacağını açıkladı.

Peki neler oluyor?

İlk olarak Musk'ın uzun zamandır, özellikle de internette değişken bir karakter olarak tanındığını bilmek önemli.

2018'deki Tayland mağara kurtarma operasyonuna yardım eden (ve Musk'ın müdahalesini eleştiren) Britanyalı bir dalgıcı gerçek dışı biçimde "pedofil" olmakla suçlamıştı.

Twitter'da gelişigüzel şekilde Tesla'yı borsadan çıkarmak üzere olduğunu öne sürmesi üzerine ABD'deki mali regülatörler tarafından menkul kıymetler dolandırıcılığı suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılmış ve para cezasına çarptırılmıştı.

Daha geçen ay GameStop çılgınlığının alevlenmesine yardım etti.

Liste uzayıp gidiyor.

Yine de Tesla'nın bilanço tablosu üzerinden kripto paraları gerçek dünyada teşvik etmesi bugüne kadarki en tuhaf ve muhtemelen en tehlikeli hamlesi oldu.

Bitcoin yatırımına Tesla yönetim kurulu imza vermiş olsa da, analistler bu kararın büyük ölçüde CEO Musk tarafından alınmış gibi göründüğünü belirtiyor.

Bu durum kurumsal yönetim alarmlarının yüksek sesle çalmasına yol açtı.

Tesla en büyük 10 küresel otomobil şirketinin toplamından daha değerli

Nedenini anlamak zor değil. Şirketler fazladan nakitlerini genellikle kripto paralarda değil devlet tahvilleri gibi güvenli varlıklarda tutar.

Şirketlerin diğer şirketlerden, bazen rakiplerinden hisse alması da bilinmeyen bir durum değil. Ancak bir kripto paraya bu kadar yüksek meblağda yatırım yapmak duyulmamış bir olay ve son derece riskli.

Ekonomist ve analistlerin çoğu, ismine karşın kripto paraları "para birimi" olarak değerlendirmiyor.

Bunun nedeni, kripto paraların değerinin, kripto para sahiplerinin bu değere yönelik inançlarından başka hiçbir şeyle desteklenmemesi sebebiyle, fiyatlarının aşırı oynak olması.

İstikrarlı bir değer saklama aracı, tutarlı bir değişim vasıtası ve yararlı bir ölçü birimi değiller ki bunlar, bir para biriminin üç klasik fonksiyonudur.

Tesla düzenleyici kuruma yaptığı başvurusunda, Bitcoin anlaşmasının Tesla'nın "operasyonel likiditesini" korumak için gereken fonları, yani günlük işletim masrafları için ihtiyaç duyulan nakdi kapsamadığını da belirtti.

Ancak bu durum sadece, bunun Tesla'nın kurucusunun şirketin (veya muhtemelen hissedarların) parasını kullanarak oynadığı bir bahis olduğu izlenimini kuvvetlendiriyor.

Tesla bugün bilanço tablosundaki 19 milyar dolar (yaklaşık 133 milyar 885 milyon TL) nakitle para içinde yüzüyor olabilir.

Bu paranın neredeyse yarısı geçen yıl, şirketin 2020'de hisse fiyatındaki 7 kat artıştan faydalanarak piyasada 12 milyar dolar (yaklaşık 84 milyar 606 milyon TL) yeni sermaye kazanması sonucu birikti.

Bu bağlamda risk alıp Bitcoin'e yatırılan 1,5 milyar dolar o kadar da tehlikeli görünmeyebilir.

Hem Tesla hisselerinin hem de Bitcoin'in değerinde geçen yıl patlama yaşandı


Yine de Tesla iki yıl gibi kısa bir zaman önce, nakit rezervi sadece 2,5 milyar dolara (yaklaşık 17 milyar 627 milyon TL) düştüğünde iflasa çok yaklaşmıştı.

Üstelik toplam miktar, Tesla'nın 2019'da araştırma ve geliştirmeye harcadığı tutarla aşağı yukarı aynı.

Şirket bu yolla fazladan nakdini gerçekten de ihtiyatlı şekilde mi kullanıyor?

Ayrıca bağlantılı bir noktada, Musk'ın gizlice bu varlığı satın alırken 46 milyon takipçisine ve hayranına Bitcoin'in faydalarıyla ilgili tweet atması, resmi bir pazar manipülasyonu soruşturmasına temel oluşturabilir. Bu gerçekten de Tesla yönetim kurulunun istemesi gereken bir şey mi?

Pazartesi yapılan açıklamanın teşvik ettiği yükseliş, dünyada üretilen tüm Bitcoin'lerin değerine 100 milyar dolardan (yaklaşık 704 milyar 676 milyon TL) fazla katkıda bulundu.

Musk'ın bunu sadece kolay yoldan para kazanmak için yapmış olması pek olası görünmüyor.

Diğer bazı kişiler gibi Musk da kripto paraların geleceğin parası olduğuna, Bitcoin ve diğerlerinin zamanla sabit bir değer ve ödemelerde yaygın kullanımla gerçek para birimlerine dönüşeceğine sahiden inanıyor olabilir.

Kripto paraların yaygın hale gelmesi için gereken şeyin, Tesla gibi bir firmadan üst düzeyde büyük bir şirket yatırımı olduğuna inanıyor olması muhtemel.

Bu konudaki tweet'leri özellikle aydınlatıcı değildi. Aralıkta "Bitcoin'in yasal para (devletlerin bastığı) kadar değersiz olduğunu" öne sürmüştü. Bu açıkça Bitcoin'in daha üstün olduğu imasını içermiyor.

Daha yakın bir dönemde, özellikle şaka olarak tasarlanmış ve sınırsız tedariğe sahip (Bitcoin'in aksine) "Dogecoin"e destek amaçlı internet paylaşımları yapıyordu.

Musk, yapmaya gücü yettiği ve her şey çökse bile ciddi mali zarar görmeyeceğini bildiği için bir balonu şişirerek basitçe eğleniyor olabilir.

Ancak, dünyanın en zengin isimlerinden ve iş dünyasındaki en ünlü figürlerden biri desteklediği için Bitcoin satın alan birçok kişinin, balon patladığı takdirde bu derece mali korumaya sahip olması olası değil.

Üstelik birçok kişi, hem Bitcoin'i hem de Tesla hisselerini kuşatan ve görünüşe göre sürekli yükselen piyasalardaki bu tür tuhaf spekülasyonların, döngünün "en coşkulu" aşamasında olduğu ve partinin sonun yaklaştığı anlamına gelip gelmediğini merak ediyor.



independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU