Pompeo Soçi'de Putin ile görüştü, taraflar ilişkilerin düzeltilmesini istiyor

Kremlin Dış Politika Danışmanı Uşakov: Türkiye ile S-400 sözleşmesinin hayata geçirilmesi konusunda şimdilik başarısızlık yok

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Soçi'de görüştü / Fotoğraf: AFP


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Suriye, Afganistan, İran, Libya, Kuzey Kore ve Venezuela’yı ele aldı.

1,5 saatlik görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov oldu.

Uşakov, Rusya ve ABD'nin ilişkileri düzeltmeye ve yeniden aşamalı olarak iletişim kanallarını kurmaya başlamasından yana olduğunu aktardı.

Uluslararası konuların gündeme geldiği görüşmede Uşakov, ABD'nin Rusya karşıtı yaptırımlarının da ele alındığını belirtti. 

 

yuri uşakov.JPG
Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov / Fotoğraf: Reuters

 

Uşakov, hem Rusya'ya yaptırım uygulanıp hem Rusya'dan Amerikalılar için faydalı bir şey yapılmasını istemenin mümkün olmadığını vurguladı.

Görüşmeye Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ve Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Reeker ve ABD'nin Moskova Büyükelçisi Jon Huntsman da katıldı. 

S-400 anlaşması

Uşakov, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma füze sistemi satın alması ile ilgili de değerlendirmede bulundu. 

Uşakov, "Amerikalıların S-400 sözleşmesinin iptali yönünde Türkiye'ye ısrarını biliyoruz. Bana göre, birkaç ay önce üzerinde anlaşmaya varılan sözleşmenin hayata geçirilmesi hızla devam ediyor. Şimdilik hiç bir başarısızlık yok" diye konuştu.  

Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesi iddiası

Kremlin Dış Politika Danışmanı Uşakov, ABD Özel Yetkili Savcısı Robert Mueller'in raporuyla ilgili değerlendirme de yaptı. 

Rusya'yı ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlamanın yersiz olduğunu gösterdiğini kaydetti. 

Kremlin'in bu konuyla ilgili ABD yönetimi ile diyalog kurma yolunda ilerlemeye devam edeceklerini ifade etti.

Putin-Pompeo görüşmesinde nükleer silahların azaltılması anlaşmasıyla ilgili durumun da ele alındığı söyleyen Uşakov, görüşme esnasında Putin'in ABD'nin İran Nükleer Anlaşmasından çıkmasının Rusya'yı hayal kırıklığına uğrattığını söylediğini ifade etti.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU