Trump Irak'ta Erdoğan'ı anlattı: O da IŞİD'i yenmek istiyor

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump Irak’taki Amerikan askerlerine sürpriz bir Noel ziyareti gerçekleştirdi. Trump Irak'ta herhangi bir yetkili ile görüşmedi

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Twitter üzerinden ABD Başkanı Donald Trump'ın eşi Melania Trump ile birlikte Irak'taki Amerikan birliklerini ziyaret ettiğini duyurdu.

Trump çiftinin Amerikan askerleri ile çekilmiş fotoğraflarını paylaşan Sanders, “Başkan Trump ve First Lady, birliklerimizi ziyaret etmek ve ordu liderliğine hizmetleri, başarıları ve fedekarlıkları için şükranlarını sunarak onlara mutlu Noeller dilemek üzere akşam geç saatlerde Irak'a gitti” diye yazdı.

 

 

ABD Başkanı, ziyaret ettiği El Esad Hava Üssü'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlk soru Suriye'deki Amerikan askerlerini çekme kararına ilişkindi. Trump, yakında birçok kişinin tabloyu kendisiyle aynı şekilde görmeye başlayacağını söyledi.

Irak'taki askerlerini çekmek gibi bir niyetlerinin ise olmadığını anlattı, “Aslına bakılırsa Suriye'de bir şey yapmak istersek burasını üs olarak kullanabiliriz. Bence birçok insan benim düşündüğüm şekilde düşünmeye başlayacak. Kafamızı kullanma vakti” ifadelerini kullandı.

 

 

“Erdoğan da IŞİD’i yenmek istiyor”

Trump Suriye’den çekilme konusunda daha önce de yardımcılarıyla görüştüğünü ancak yardımcılarının kendisini Suriye’de kalma konusunda ikna ettiklerini anlattı. Trump, “Komutanlar Suriye’den çekilmek için ek süre istediler ben kabul etmedim. Bölge ülkeleri IŞİD’i yenme konusunda yükü paylaşmalı” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“Ulus inşa etmiyoruz. Suriye’yi yeniden inşa edebilmek için siyasi çözüm gerekiyor. Bunu zengin komşu ülkelerin ödemesi gerekiyor, ABD değil. Bırakalım ödesinler. Ve ödeyecekler. Aslında, dün belki de okumuşsunuzdur Suudi Arabistan harekete geçti ve kalkınma için önemli fonlar sağlayacağı sözünü verdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da IŞİD’den geriye kalanları temizlemeyi kabul etti. Biz de onlarla birlikte çalışacağız.” 

 

Trump, sadece saatler süren Irak ziyaretinde hiçbir yetkili ile yüz yüze görüşmedi. Irak Başbakanlık basın ofisi Trump’ın ziyareti ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, ülke hükümetinin “ABD Başkanı Trump'ın Irak'ı ziyaret ederek yeni hükümeti tebrik edeceği ve ardından ABD askerlerini ziyaret edeceği planının” olduğundan haberdar edildiği belirtilerek, “Trump'ın Bağdat'ta resmi törenle karşılanması ve Başbakan Adil Abdulmehdi ile görüşmesi bekleniyordu ancak görüşmenin düzenlenmesiyle ilgili yaşanan görüş ayrılığı bu görüşmenin telefonla gerçekleşmesine neden oldu.” ifadeleri kullanıldı.

 

 

Trump Abdulmehdi’yi Washington’a davet etti

Açıklamada, Trump ve Abdulmehdi'nin telefon görüşmesinde, Trump'ın  Suriye'den çekilme kararı sonrası bölgedeki gelişmeler, IŞİD ile mücadelede işbirliğiyle, bölge ülkeleri ve halkları için güvenlik ve istikrarın sağlanmasını  ele aldığı bildirildi.

Abdulmehdi'nin Trump'ın Irak'a ziyaretinden memnuniyet duyduğunu dile getirdiği belirtilen açıklamada, Bağdat'a davet ettiği Trump'ın da Abdulmehdi'ye ABD'yi ziyaret etmesi için davet yaptığı kaydedildi.

Donald Trump, George W. Bush ve Barack Obama'dan sonra Irak'ı ziyaret eden üçüncü ABD Başkanı oldu. Bush Kasım 2003'te Obama ise Nisan 2009'da Irak'taki Amerikan birliklerini ziyaret etmişti.

 

 

Şii gruplardan Trump’ın Irak ziyaretine tepki: Askerlerinizi çekin

ABD Başkanı Trump’ın Irak ziyareti ile ilgili ilk tepki Şii Haşdi Şabi'ye bağlı gruplardan Asaib Ehlul Hak lideri Qeys Ğezali’den geldi.

Qeys El Ğezali, ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak’ın başkenti Bağdat’a yaptığı ziyaretle ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Trump’ın Irak’taki askerleri ziyaret etmesi, ABD’nin Irak’taki projesini açıkça gösteriyor” dedi.

Ğezali, Trump’a yönelik açıklamasında şunları dile getirdi:

“Parlamentodan bir karar çıkarılacak ki ABD'nin tüm güçleri ülke dışına çıkarılsın. Eğer ABD güçleri Irak’tan çıkarılmazsa, biz de başka bir yöntemle onları çıkaracağız. 2011’de neler yaptığımızı ABD askerleri bilir.”
 

DAHA FAZLA HABER OKU