Yukarı Bak animasyonundaki evi gerçekten uçurabilmek için kaç balon gerekli?

Ekip hesaplamalarda yüksek irtifalarda uçabilen özel balonlar kullandı

Animasyon eleştirmenlerden epey iyi yorumlar almış, 82. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Filmi ve En İyi Film Müziği ödüllerini kazanmıştı (Kolaj: Independent Türkçe)

Yukarı Bak animasyon filminde Carl ve Russell karakterlerini çeşitli maceralara taşıyan ve binlerce balonla uçan ev herkesin büyük ilgisini çekmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Corridor Crew adlı YouTube kanalında, böyle bir evin gerçekte olsa kaç balonla uçacağı hesaplandı.  

Yapımını Pixar Animation Studios, dağıtımını da Walt Disney Pictures'ın üstlendiği 2009 tarihli filmdeki gibi bir evi uçurmak için binlerce balondan fazlası gerekiyor.

Film Theory adlı bir YouTube kanalında, animasyondaki gibi bir evin havaya kaldırılabilmesi için 31 milyon 150 bin 319 balona ihtiyaç duyulacağı hesaplanmıştı. Bu hesap normal balonlar kullanılarak yapılmıştı.

 


Fakat Corridor Crew, yüksek irtifalarda kullanılabilen özel hava balonlarından 80 bin tanesiyle evin havaya kaldırılabileceğini hesapladı.

Bu tip özel hava balonları ABD'li performans sanatçısı David Blaine tarafından 2020'deki Yükseliş (Ascension) adlı gösterisinde kullanılmıştı. Blaine 52 helyum balonuyla 2 Eylül'de deniz seviyesinden 7,6 kilometre yükseğe çıkmayı başarmış, daha sonra planlandığı gibi balonları havada bırakarak paraşütle belirlenen bölgeye başarılı şekilde iniş yapmıştı.

Balonlarla yaptığı uçuş gösterileriyle bilinen Jonathan Trappe de 2012'de 300 adet helyum dolu balonla, özel olarak inşa ettiği ve içinde neredeyse temel iskelet dışında hiçbir şey bulunmayan evi uçurmayı başarmıştı.


 

Independent Türkçe, Nerdist

DAHA FAZLA HABER OKU