Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye "Osman Kavala" tepkisi: Yargı süreci devam ediyor, herkes buna saygı duymak zorunda

ABD'nin Osman Kavala hakkındaki açıklamalarına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı,  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün Osman Kavala’ya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Bakanlık sözcüsü Hami Aksoy yaptığı yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın daha önce, Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan açıklamasına 28 Temmuz 2020 tarihinde cevap verildiğini hatırlattı.

Söz konusu açıklamaları hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını vurgulayan Aksoy, Kavala hakkında bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçlerini devam ettiğini ve herkesin bu süreçlere saygı duymak zorunda olduğunu ifade etti.

Aksoy açıaklamasında şunları kaydetti:

AİHM’in Osman Kavala kararının icrasının takibi Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nin insan hakları konulu toplantısında gerçekleştirilmektedir. Hükümetimiz bu çerçevede gerekli bilgileri sunmaktadır. Türk demokrasisine darbe girişiminde bulunan FETÖ elebaşının ülkemize iadesi konusunda hukuki süreçleri bahane gösteren bir ülkenin, Türkiye’de devam eden bir hukuki sürece müdahale etme gayreti ilkesiz ve tutarsız bir yaklaşımdır. Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez.

Ne olmuştu?

ABD ve AB, 28 Temmuz'da tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın serbet bırakılması çağrısında bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı ise, söz konusu açıklamara tepki göstererek, hukuki sürecin devam ettiğini ve bağımsız mahkemeler tarafından yürütülen bu sürece herkesin saygı duymak zorunda olduğunu kaydemişti.

Dün ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, 3 yılı geçen süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması yönünde yeniden çağrıda bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price açıklamasında, "Kavala aleyhindeki yanıltıcı suçlamalar, devam eden tutukluluğu ve aleyhindeki davaların birleştirilmesi de dahil olmak üzere yargı sürecinin nihayete ermesinde devam eden gecikmeler, hukukun üstünlüğü ve demokrasiye saygının altını oymaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU