BMGK üyesi AB ülkeleri: Suriye Anayasa Komitesi bu şekilde devam edemez

Suriye'de siyasi çözüm için yürütülen Suriye Anayasa Komitesi'nin beşinci tur görüşmesi başarısızlıkla sonuçlandı

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının beşinci turunda Şam yönetimi heyetinin uzlaşmaz tavrına tepki gösterdi /  Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (BMGK)  Avrupa Birliği (AB) üyesi 3 ülke Fransa, Estonya ve İrlanda ile eski üyelerden Almanya ve Belçika, Suriye anayasa komitesinin 5 tur görüşmenin ardından anayasal reform taslağı hazırlamakta başarısız olduğunu ve komitenin bu şekilde devam edemeyeceğini açıkladı.   

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in konseyi kapalı oturumda bilgilendirmesinin ardından Fransa, Estonya, İrlanda ile BMGK'nin eski üyeleri Almanya ve Belçika tarafından yapılan ortak açıklamada, anayasa komitesinin 1,5 yılda yapılan 5 tur toplantının ardından önemli bir ilerleme kaydedemediğine işaret edildi.  

Şam yönetiminin süreci engellemeye devam ettiği, muhaliflerin ve Suriye Özel Temsilcisinin tekliflerine yapıcı yaklaşmadığı ifade edilen açıklamada, ''Sonuç olarak ortada hala bir anayasa reformu taslağı yok. Suriye rejimi, etkili çalışma yöntemleri ve komitenin çalışmalarını anlamlı bir şekilde yürütmesi için gündem belirlenmesine bile izin vermedi. Bir sonraki toplantı için planlanmış bir tarih yok. Bu şekilde devam edemez'' değerlendirmesinde bulunuldu.  

Rejime siyasi sürece dahil olması çağrısı yapılan açıklamada, Suriye'de BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararıyla uyumlu olmayan bir seçimin tanınmayacağı belirtildi. 

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ise  Suriye krizinde "yapıcı uluslararası diplomasi" olmadan anayasa komitesinin yol alamayacağını ve komitenin çalışma yönteminin değişmesi gerektiğini söylemişti. 

BM: Suriye krizinde yapıcı uluslararası diplomasi olmadan anayasa komitesi yol alamaz

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen,  BM Güvenlik Konseyini kapalı oturumda bilgilendirdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Anayasa komitesinin Cenevre'deki 5'inci tur görüşmesinin "kaçırılmış bir fırsat" ve "hayal kırıklığı" olduğunu belirten Pedersen, "Suriye konusunda yapıcı bir uluslararası diplomasiye ihtiyaç var ve bu olmadan anayasa komitesinde ya da başka herhangi bir yolda gerçekten ilerleme olmayacağına her zamankinden daha fazla ikna olmuş durumdayım" dedi.

"Anayasa komitesinin çalışma şeklinin değişmesi gerek"

Suriye krizinde uluslararası toplumdaki bölünmüşlüğün de aşılması gerektiğine dikkati çeken Pedersen, "Benim üzerinde durduğum iki noktadan biri anayasa komitesinin çalışma şeklinin değişmesi gerektiği, diğeri ise yapıcı uluslararası diplomasi ihtiyacı." ifadelerini kullandı. 

Pedersen, yakın zamanda Şam'ı ziyaret edeceğini sözlerine ekledi. 

Rusya’dan Suriye vetosu

Suriye görüşmelerinin tıkanması üzerine dün BM Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumunda oylamaya sunulan yeni bir tasarıyı Rusya veto etti. 2015’te oybirliği ile kabul edilen 2254 sayılı Suriye kararına tamamlayıcı maddeler eklenmesini teklif eden tasarıda, Suriye’de yeni anayasanın kabulünün hızlandırılması ve BM gözetiminde genel seçim yapılması öngörülüyordu. Rusya ise, “Suriye’nin geleceğini sadece ve sadece Suriyeliler belirlemeli. Dışarıdan müdahale yapılamaz” açıklamasıyla tasarıyı veto etti.

 

Independent Türkçe, AA, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU